Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Het centrum voor NBMV’s op doorreis van Samusocial : hen helpen beslissen, de reis voort te zetten, of niet.

22/04/2024

Op 23 mei 2023 werd in Molenbeek een nieuw opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV’s) geopend. Al bijna een jaar werkt een team van medewerkers dag en nacht aan de huisvesting en begeleiding van 90 jongeren voor een paar dagen of een paar maanden. 

Vorig jaar verkreeg Samusocial een uitzonderlijke vergunning* om maximaal drie maanden NBMV’s ‘op doorreis’ op te nemen. Met deze regeling kunnen de Samusocial-teams jongeren die alleen in België aankomen met de bedoeling om door te reizen naar Engeland, beter begeleiden, zonder hen te dwingen om internationale bescherming aan te vragen, wat ze misschien niet willen. 

‘Er waren enorm veel NBMV’s op doorreis op straat, zonder geschikte accommodatie. Het opvangnetwerk is niet aangepast aan het profiel van de jongeren die we opvangen, ze hebben veel bewegingsvrijheid nodig’.  – Mathilde, hoofd van het NMBV-centrum in Molenbeek

Gespecialiseerde opvoeders, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, een psycholoog, een arts en het hele multidisciplinaire team kunnen daarom NMBV’s ontmoeten, ervoor zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren, hen helpen dringende medische hulp aan te vragen en hen bovenal steunen in hun beslissing om te reizen. Jongeren tussen 16 en 18 jaar moeten niet alleen worden geïnformeerd over de rechten van minderjarigen in België, maar ook over de gevaren van een illegale oversteek naar Engeland – het doel is niet om hen aan te moedigen in België te blijven, maar om ervoor te zorgen dat ze de Europese en Britse regelgeving over de bescherming van minderjarigen begrijpen. 

Interculturele bemiddelaars spelen een sleutelrol bij het helpen van jongeren om na te denken over de volgende stap in hun reis. Ze zorgen voor verbinding tussen de bewoners van het centrum om het gemeenschapsleven aangenaam te maken voor iedereen, maar ook tussen bewoners en maatschappelijk werkers als de communicatie moeizaam verloopt. De bemiddelaars zijn er niet alleen om te vertalen, maar ook om uitleg te geven over de verschillende culturele normen en waarden die snel tot misverstanden kunnen leiden. 

Deze winter was een bijzonder moeilijke periode voor de teams van het NMBV-centrum, die veel minderjarigen die op straat leven, moesten afwijzen bij gebrek aan plaatsen. In de lente blijven de tieners meestal korter in het centrum, maar ze moeten kunnen rusten tijdens hun vaak lange en moeilijke reis. Ook andere buitenlandse minderjarigen hebben hulp nodig in het Brussels Gewest. Daarom praten de autoriteiten ook over de opening in 2024 van een centrum voor doorreizende NMBV’s, die in het bijzonder te maken hebben met verslaving.

___

* Normaal gezien moeten minderjarigen die zich op Belgisch grondgebied bevinden, gemeld worden bij Fedasil (het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers), dat hen opvangt en helpt bij hun aanvraag voor internationale bescherming. Sinds de opening van het centrum in mei 2023 kan Samusocial tot drie maanden lang NMBV’s in doorreis opnemen zonder ze te hoeven melden. 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.