‘Hier voel ik me veilig’: het traject van de 25-jarige asielzoeker Alkozai, opgevangen door Samusocial
20/05/2025
Alkozaiuit Afghanistan trok weg uit zijn land om te ontsnappen aan het geweld en de vervolgingen door de Taliban. Vandaag vindt hij onderdak in een van de vier centra van Samusocial voor mensen die internationale bescherming vragen. Hier in Koekelberg komt hij tot rust en bouwt hij zijn leven weer op.
In Afghanistan leidde Alkozai een doorsnee leven: naast zijn job, studeerde hij aan de universiteit. Samen met een groep jongeren zette hij een programma op om Engels te leren voor mensen die bij gebrek aan middelen of kansen geen universitaire opleiding konden volgen. Een eenvoudig engagement met dramatische implicaties.
De Taliban kwam hun initiatief op het spoor en reageerde gewelddadig: hun kantoor werd kort en klein geslagen, hun computers in beslag genomen en hun identiteit bekend gemaakt. Acht maanden later kwamen ze achter Alkozai en zijn vrienden aan. Hij werd 50 dagen vastgehouden, maar kwam uiteindelijk vrij. Een dag later werd een van zijn vrienden, Magi, aan zijn voordeur gedood.
Bang en beseffend dat zijn leven voortaan in gevaar zou zijn, ontvluchtte Alkozai Afghanistan hals over kop. Tijdens zijn trektocht kwam hij terecht in Iran, Turkije, Bulgarije, Servië, Griekenland en uiteindelijk … België. ‘Ik liet mijn gezin, mijn vader, mijn broers en zussen achter. We hebben nog contact via WhatsApp, maar na mijn vertrek heb ik ze niet meer teruggezien,’ vertelt hij.
Eindelijk een adempauze
Na drie maanden op straat te hebben geleefd, kwam hij terecht in het Klein Kasteeltje (opvangcentrum voor aanvragers van internationale bescherming, beheerd door Fedasil). Daar verbleef hij 2,5 maanden. Al snel vond Alkozai werk. Hij was blij toen hij te horen kreeg dat hij eindelijk terecht kon in een opvangcentrum in de buurt van de garage waar hij werkt: het centrum voor aanvragers voor internationale bescherming van Samusocial in Koekelberg.
Samusocial werd door het Agentschap Fedasil aangesteld als beheerder van de asielcentra in het Brussels Gewest. Momenteel beheert Samusocial vier centra voor structurele opvang, waar tot 1.118 asielzoekers terecht kunnen. Het centrum in Koekelberg vangt 238 mensen op.
Een plek waar je niet alleen op adem kan komen, maar ook een zekere stabiliteit kan terugvinden.
‘De medewerkers zijn hier echt vriendelijk. Wie een probleem heeft, krijgt hulp om papieren in te vullen en kan gezondheidskwesties aankaarten. Ze gaan zelfs mee naar de bank om een rekening te openen en zorgen ervoor dat we alles begrijpen,’ weet Alkozai.
Dankzij die begeleiding, volgt Alkozai lessen Frans, kan hij zich blijven uitleven tijdens het worstelen (een sport die hij al in Afghanistan beoefende) én krijgt hij de nodige medische verzorging. In Afghanistan werd hij twee keer aan zijn been geopereerd, zonder veel succes. Hier verwees Samusocial hem door naar een specialist. Straks ondergaat hij een derde operatie.
Opnieuw een toekomst uitbouwen
Alkozai kreeg een internationale beschermingsstatus. Hij bereidt zich momenteel voor op zijn vertrek uit het centrum en zijn verhuizing naar een sociale woning. Daarna staat een opleiding tot elektricien op het programma, een beroep dat hem na aan het hart ligt.
‘Ik kom uit Kaboel, maar hier in Brussel voel ik me thuis. Ik voel me veilig. Als ik de teams van Samusocial één boodschap mag geven, dan is het wel ‘bedankt”, zegt hij met de glimlach.