Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Hitteplan : water en een verhoogde waakzaamheid voor de zwaksten

19/07/2016

Voor onderkoeling hoeven we tijdens de zomer niet te vrezen, maar dit betekent niet dat daklozen vrij zijn van risico’s.

Bij grote warmte bestaat er een reëel gevaar op uitdroging, zeker voor een publiek dat op straat leeft. Sommige mensen van deze risicogroep zijn zo gedestructureerd dat ze niet de evidente maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de zon en de warmte door bijvoorbeeld in de schaduw te blijven e.d..

Daarom zorgen wij ervoor dat we op ieder ogenblik ons hitteplan kunnen ontplooien bij onze interventies voor de daklozen.

Bij de activering van het hitteplan doorkruisen onze teams de stad, de parken en  openbare ruimten om flesjes water en fonteinenplannen* te verdelen aan daklozen en ze bewust te maken van de preventieve maatregelen tijdens een hittegolf. Onze teams letten daarbij specifiek op :

-bejaarden – nagaan of ze voldoen vocht opnemen ; en voor de zwaksten zien of ze niet opgenomen willen worden in ons opvangcentrum ;

daklozen onder invloed van alcohol, omdat zij geen besef meer hebben van het dorstbegrip. Want ook al is bier goedkoper dan water, toch zorgt het slechts voor een beperkte vochtopneming, in tegendeel, bier werkt vochtafdrijvend. Onze mobiele teams hebben zo al daklozen onder invloed van alcohol of geneesmiddelen slapend aangetroffen in volle zon…

dsc_1263190

 

Denk eraan :

Ook tijdens de zomer zijn de daklozen in gevaar.
Ongeacht het seizoen, de uitsluiting blijft. Tijdens de zomer leven evenveel mensen op straat als in de winter.
De nood van de daklozen is even groot tijdens de zomer als ‘s winters, wellicht zelfs groter… op 1 april verminderde immers aanzienlijk het aantal plaatsen voor noodopvang (dit jaar van 1.000 plaatsen naar 110 plaatsen) waardoor de zomercapaciteit ruimschoots onvoldoende is om de steeds toenemende uitsluiting op te vangen.

*Download het FONTEINENPLAN van vzw Straatverplegers

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.