Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Hoe worden niet-begeleide minderjarigen opgevangen in de centra van Samusocial?

27/04/2021

De opvang van niet-begeleide minderjarigen is geen improvisatiewerk: het vraagt begeleiding die hen een evenwichtige leefruimte garandeert voor hun ontwikkeling. Samusocial is niet erkend om hen op te vangen, of het migranten zijn of niet. Samusocial huisvest onder meer mensen met mentale aandoeningen, verslavingsproblemen of vroegere misdrijven. Minderjarigen zouden gevaar kunnen lopen mochten ze te maken krijgen met dergelijke onstabiele doelgroepen.

Minderjarigen in een gevaarlijke situatie worden ondanks alles opgevangen door onze diensten indien doorverwijzing naar een geschikte instelling tijdelijk onmogelijk is. Volgens ons zal de jongere namelijk voor een beperkte en welbepaalde tijd veiliger zijn bij ons dan op straat. Men moet ook benadrukken dat onze mobiele teams sommige van deze minderjarigen op straat ontmoeten en begeleiden.
Bovendien gebeurt het dat niet-begeleide buitenlandse minderjarigen niet hun juiste leeftijd meedelen om huisvesting te kunnen krijgen bij Samusocial.

We stellen een aanzienlijke stijging vast van het aantal niet-begeleide minderjarigen op straat. Sommigen onder hen, oorspronkelijk op doortocht naar andere Europese landen, blijven onderweg vasthangen in onze steden. Dit afdwalen is vaak gelinkt aan fysieke en geestelijke gezondheidsproblemen of het vaakst aan verslavingsproblemen, waardoor hun oorspronkelijk hoopvolle reis een dooltraject wordt. Momenteel zouden er in de straten van het centrum van Brussel een twintigtal van deze jongeren zijn, 11 tot 14 jaar oud, gebruikers van uiterst toxische solventen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.