Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Iedere dag worden ruim 1.500 personen ondergebracht en begeleid door de teams van Samusocial

10/09/2022

Dit najaar zitten de teams van Samusocial zeker niet stil, in tegendeel. Onze operaties kennen ondertussen een schaal die in verhouding staat tot de problematiek waarmee duizenden mensen in het Brussels Gewest te kampen hebben: incidenteel en langdurig daklozen, asielzoekers, Oekraïners en andere nationaliteiten in ballingschap, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBM), mensen zonder papieren …
Duizenden mensen met zeer uiteenlopende problemen zijn dakloos en hebben hulp nodig om in hun basisbehoeften te voorzien en moeten begeleid worden naar oplossingen om weg te raken van de straat.

Vandaag verblijven in de tien centra van Samusocial elke nacht meer dan 1.500 mensen, van wie 660 “daklozen”, 658 asielzoekers die door het agentschap Fedasil zijn doorverwezen, 120 Oekraïense vluchtelingen en 90 asielzoekers die de facto dakloos waren bij de poort van het Klein Kasteeltje bij het wachten op de registratie van hun asielaanvraag.

Naast de eigenlijke opvang zetten wij mobiele hulpteams in voor drie specifieke opdrachten: de zogenaamde maraudes, waarbij dag en nacht wordt uitgereden om daklozen te helpen, het mobiele gezondheidsteam “Cover” dat gezamenlijk met Combo wordt ingezet om mensen in niet-erkende structuren bij te staan en tot slot ons “Crisisteam Oekraïne” dat sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hulp biedt aan de Oekraïense ballingen die in het Zuidstation aankomen maar ook aan de vele asielzoekers die op straat leven.

De Oekraïense crisis en in bredere zin ook de asielcrisis vergroten drastisch de behoeften, terwijl het beschikbare aanbod aan collectieve accommodatie al ontoereikend was om alleen al de daklozen die in het Brusselse Gewest hulp zoeken op te vangen.

De opvang van de meest kwetsbare mensen blijft een prioriteit voor onze teams, die echter elke week gezinnen en alleenstaanden op zoek naar onderdak moeten afwijzen door gebrek aan capaciteit.

Nu het winterseizoen nadert, is de organisatie van de verblijfscapaciteit en de opvang van de kwetsbaarste mensen – zeker gezinnen met kinderen – opnieuw een grote uitdaging, waarover overlegd wordt gepleegd met het gewestelijk orgaan van het daklozenbeleid Bruss’help en met de verschillende overheden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.