Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Julien is niet langer dakloos ! Dank het programma “Step Forward” heeft hij zijn eigen woning

22/06/2018

Hij is nog maar 25, maar Julien heeft al een rijkgevuld en eerder chaotisch leven achter de rug. Zijn ouders waren zelf ook dakloos.

Al heel jong wordt hij een speelbal van de sociale diensten, wordt van internaat naar internaat gestuurd, kruist onderweg soms zijn oudere broer, die zelf ook in een instelling werd geplaatst. Op zijn 18de haalt hij zijn diploma mecanicien-carrossier en gaat hij bij het leger. Op zijn 20ste gaat hij samenwonen met zijn vriendin in Sint-Joost. Maar zijn wereld stort in: “Het leger was hard. Op mijn 22ste besloot ik te stoppen. Ik stond op trouwen, maar we zijn uit elkaar gegaan. Ik vond geen job, maar ik wilde niet zoals mijn ouders eindigen en ben in een depressie beland. Ik had een doktersattest, maar ik stuurde nooit de gevraagde documenten naar het OCMW. In juli 2016 verloor ik mijn appartement. Ik begon een leven op straat, samen met mijn vader, die definitief gescheiden was van mijn moeder. We wasten ons bij een vriend die mijn spullen bijhield. Ik bleef wel naar mijn huisarts gaan, die me een behandeling tegen depressie voorschreef. Hoewel mijn vader dakloos was, kende hij de sociale sector heel goed; hij was vrijwilliger bij verschillende verenigingen, zoals het Collectief Straatdoden, ATD Quart Monde… dankzij hem kon ik mijn rechten terug openen bij het OCMW. In mei 2017 bracht mijn sociaal assistent bij het OCMW me in contact met het programma van Samusocial, Step Forward. En toen ging alles plots heel snel: in juli vonden ze een appartement voor mij.”

In augustus tekende ik het huurcontract en in september had ik een eigen woning. Julien woont aan Bockstael, in een studio van 25 vierkante meter, waarvoor hij 505€ betaalt en de lasten. “Als je niveau 8 kan halen bij Tetris, kan je zo’n studio wel inrichten”, lacht hij. En dan ernstiger : “ik zit hier goed, ik heb mijn meubels terug, mijn TV, mijn spelconsole, mijn lakens. Ik ben op zoek naar werk als carrossier, want dat doe ik graag! Tot nu toe heb ik veel dingen moeten regelen na het overlijden van mijn moeder.”

 

 

 

 

 

 

 

“Zonder Step zou ik nog altijd op straat leven. Het team is zeer warm, ze hebben respect voor mijn verleden, stellen geen indiscrete vragen. Ik weet dat ik over delicate onderwerpen kan praten als ik dat wil. Maar ik voel me niet gedwongen. Op administratief vlak, qua advies en opvolging, is het project perfect. Soms komen ze langs bij mij thuis om voedselpakketten te brengen, soms echt leuke dingen. Voor Kerstmis kreeg ik alles om een maaltijd met mijn vrienden te organiseren. Toen ik een probleem had met mijn stoelen, hebben ze me nieuwe gebracht. Ik kan bij hen terecht met de kleinste vraag.”

Julien besluit: “Dakloosheid is een slechte ervaring, maar ik ben er sterker door geworden! Nu voel ik me goed. Alles wat ik wil, is een normaal leven. Maar eerst een job vinden!”

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.