Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Koudegolf: elke nacht onderdak voor vrijwel 1.750 mensen – waarbij 300 kinderen, verhoogde waakzaamheid bij onze mobiele teams

13/12/2022

Nu de koude in het land is, doen onze medewerkers al het mogelijke om zoveel mogelijk daklozen op te vangen in onze opvangcentra. De mobiele hulpteams gaan elke nacht de straat op en zijn extra alert voor kwetsbare mensen. Onder hen veel slachtoffers van de opvangcrisis die van asielzoekers daklozen maakt.

Elke nacht slapen meer dan 1.750 mensen in de opvangcentra van Samusocial, waaronder bijna 1.000 daklozen, 650 asielzoekers onder Fedasil-mandaat en 130 Oekraïense vluchtelingen.
Op het niveau van de “daklozen-opdracht” van de door Samusocial aangeboden opvang stonden er maandagavond 978 personen ingeschreven, en onze centra hebben nog ongeveer 50 plaatsen beschikbaar voor gezinnen met kinderen.
Onze centra voor alleenstaande mannen zitten helaas vol, omdat het aantal dakloze mannen op straat groter is dan het aantal vrouwen en gezinnen.

Van de 978 mensen die vorige nacht in onze opvangcentra terecht konden, waren:

  • 430 mensen in gezinsverband, met 262 kinderen
  • 372 alleenstaande mannen
  • 176 alleenstaande vrouwen

Bijna één op de twee personen aan wie we onderdak verschaffen, wordt opgevangen in gezinsverband.
Iedereen die wordt opgevangen, krijgt begeleiding voorgesteld naar oplossingen om weg te komen van de straat.

Onze mobiele teams trekken dag en nacht door de stad om hulp te bieden aan mensen die dakloos zijn. We zorgen ervoor dat de meest kwetsbare mensen onderdak krijgen in één van onze centra en we voorzien de anderen van dekens, eten, een warme drank en andere kleine dingen waarmee we een dialoog op gang kunnen brengen en de behoeften van de betrokkene inschatten om zo begeleiding op langere termijn te kunnen bieden op weg naar oplossingen om van de straat weg te raken.

Bekijk recente reportage van Bruzz: Op pad met Samusocial : “Mobiele teams nuttiger dan ooit nu opvang vol zit”

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.