Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Laatste aanpassingen vóór de start van het Winterplan 2016-2017 : de associatieve sector overlegt !

09/11/2016

thermometre hiver

Op uitnodiging van Samusocial vergaderde op vrijdag 4 november de hele sector die actief is bij de winteropvang.  Samusocial nam de gelegenheid te baat om informatie van het laatste moment mee te geven aan zijn partners en te vragen om informatie door te spelen over de zwakste personen die bij hun diensten bekend zijn.

De eerste mededeling was uiteraard de meest verwachte : de winteropvang gaat van start op 14 november. Het eerste centrum dat de deuren opent, is dat van de Koningsstraat, met een capaciteit van 300 plaatsen, ter beschikking gesteld door het OCMW van Brussel. Hier worden voor het grootste deel alleenstaande mannen opgevangen.

Van zodra het Centrum van de Koningsstraat verzadigd raakt, opent een tweede opvangcentrum dat aansluit bij het federaal winterplan.

Het gewestelijk centrum aan de Poincarélaan gaat open in een derde fase als de eerste 600 plaatsen volzet zijn.

Bovendien de 280 plaatsen die het hele jaar open staan bij de Samusocial zullen er uiteindelijk  tot 900 winterplaatsen bijkomen. Deze winter zullen dus tot 1.200 mensen ieder avond in onze opvangcentra kunnen overnachten.

De meest kwetsbaren en de mensen die voor het eerst een beroep doen op onze diensten kunnen al vanaf 18u in de wintercentra terecht. Voor al de anderen gaan de deuren open om 20u. Iedereen die wordt opgevangen krijgt een warme maaltijd die voor de laatkomers wordt geserveerd tot middernacht (mensen doorverwezen door de nachtelijke Maraudes, door de MIVB…). Overdag zijn de wintercentra gesloten.

Samusocial verzocht de verschillende verenigingen van de sector opnieuw om de lijst met de mensen die bij hun diensten als het meest kwetsbaar bekend staan, zodat voor deze groep een plaats kan worden voorbehouden zonder reservatie per telefoon. Deze lijsten gelden onmiddellijk en er hoeven geen redenen vermeld te worden. De lijsten worden wekelijks bijgewerkt : iemand die als kwetsbaar is aangekondigd en meer dan drie dagen lang niet komt opdagen in één van de centra wordt van de lijst verwijderd.

Wat is nieuw !

  • Bij de recentste editie wierf Samusocial hulpverpleegkundigen aan om de teams van Dokters van de Wereld te versterken. Dit jaar rekruteren wij verpleegsters (opsporing en behandeling van tuberculose, toediening van behandelingen, hygiënepreventie).
  • De nachtelijke hulpteams worden versterkt : er wordt een bijkomend team ingezet van 02u tot 05u voor humanitair toezicht.
  • De maraude overdag, die in mei 2016 is opgestart, zal ook bijdragen tot de doorverwijzing van daklozen naar onze opvangcentra.
  • De psychologen van Samusocial houden permanenties in de verschillende wintercentra.

 

Onze partners :

 

  • Onze partner Solidarités Grands Froids beheert de vestiairedienst in elk van onze centra (verdeling van kleren)
  • Dokters van de Wereld, onze medische partner, staat ook dit jaar aan onze zijde. Drie operationele en twee medische coördinatoren zorgen ervoor dat de raadplegingen vlot verlopen. Deze worden volledig verzorgd door vrijwillige artsen die kosteloos werken. De raadplegingen gebeuren twee tot drie keer per week in de verschillende wintercentra.

 

Waren vertegenwoordigd : Brussel Onthaal – Open Deur, Latitude Nord, Article 23, Dune asbl, Le Clos, La Fontaine, de Spoeddienst van Sint-Pieter, het OCMW van de Stad Brussel, Dokters van de Wereld, Transit, Projet Lama, Travail Social de Rue, Bij Ons vzw, Nativitas, Diogène, Jamais Sans Toit, Asbl La Rencontre, de sociale coördinatie van Elsene, Hoeksteen.

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.