Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Leefkwaliteit op het werk : de uitdaging van Adrian voor de 640 werknemers van Samusocial

03/04/2025

In september 2024 creëerde Samusocial, als onderdeel van zijn organisatorische transformatie, de functie van verantwoordelijke voor leefkwaliteit op het werk om het welzijn van werknemers binnen de instelling te verbeteren. Na zes jaar als coördinator van mensen met een artikel 60-contract heeft Adrian deze nieuwe rol op zich genomen, een kruising tussen human resources, gezondheid op het werk en organization development. 

Het heeft veel denkwerk gekost om deze functie te definiëren. “We moesten eerst definiëren wat we bedoelden met ‘leefkwaliteit op het werk’. Daarvoor heb ik veel tijd doorgebracht in de centra, heb ik de verantwoordelijken ontmoet en heb ik begrepen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. We hebben geprobeerd ieders rol te verduidelijken om te voorkomen dat we elkaars werk zouden hinderen en om de expertises beter te verdelen,” legt Adrian uit. Deze reflectiefase bleek essentieel om een aanpak te garanderen die echt aan de verwachtingen van de werknemers voldeed en tegelijkertijd de institutionele doelstellingen respecteerde.

Hoewel de belangrijkste taak van Samusocial daklozenzorg is, is het net zo belangrijk om te zorgen voor het welzijn van de werknemers. “Er zijn wettelijke verplichtingen op het gebied van welzijn op het werk, maar de institutionele wil is om verder te gaan door maatregelen voor te stellen die zijn aangepast aan de realiteit van onze werknemers. Het doel is om de processen met betrekking tot welzijn te optimaliseren, zodat ze zowel de werknemers als de instelling ten goede komen,” voegt Adrian toe. Daarmee creëren we een aangenamere werkomgeving en verbeteren we de kwaliteit van onze dienstverlening.

De functie van Adrian beperkt zich niet tot het dagelijkse beheer van de werkomstandigheden. De job omvat ook het beheer van ‘kritieke’ situaties (overlijden van bewoners, geweld, enz.). “Deze situaties moeten niet licht worden opgevat. Wanneer zich een incident voordoet, zetten we een follow-up op om tegemoet te komen aan de behoeften van de getroffen werknemers en verwijzen we ze door naar de gespecialiseerde teams,” legt Adrian uit. Dit vermogen om snel en adequaat te reageren vormt een integraal onderdeel van zijn functie, gericht op het beschermen van het emotionele en psychologische welzijn van werknemers.

Om aan de steeds hogere eisen te kunnen voldoen, zet Adrian ondersteuningssystemen op die zijn afgestemd op elke specifieke situatie. “Er beginnen verwachtingen te ontstaan en het is essentieel om manieren te vinden om daaraan te voldoen. We zullen meer gerichte oplossingen blijven ontwikkelen in functie van de behoeften die werknemers aangeven,” voegt hij eraan toe. “Dit laat zien hoe belangrijk het is om goed te luisteren en ondersteuningssystemen aan te passen aan de behoeften van werknemers.”

“Het gaat niet om een verplichting, maar wel om luister- en aanpassingsvermogen”, vat Adrian samen. Elke stap voorwaarts versterkt de inzet van onze teams en uiteindelijk de kwaliteit van de ondersteuning aan daklozen. “Het welzijn van werknemers is geen luxe, het is een noodzaak.”

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.