Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Megi… van aanvrager van internationale bescherming tot maatschappelijk werkster bij Samusocial

29/04/2022

Een paar jaar geleden begeleidden de medewerkers van Samusocial Megi en haar moeder bij hun aanvraag voor internationale bescherming. Megi is nu onze collega en is actief als maatschappelijk werkster in het centrum voor mensen die internationale bescherming aanvragen in Etterbeek.

Megi komt uit Georgië. Samen met haar moeder zette ze in 2011 voor het eerst voet op Belgische bodem.  Ze was  amper 16 jaar oud. Bij hun aankomst verbleven zij vier maanden in een opvangcentrum van Samusocial in Elsene. Vervolgens werden zij overgebracht naar een centrum van Fedasil in Vlaanderen waar zij enkele weken vertoefden alvorens te worden ondergebracht in een “Lokaal Opvanginitiatief” in Charleroi. Daar volgde de ene administratieve procedure na de andere, totdat zij de verblijfsvergunning via regularisatie verkregen. Vanaf dat moment werden moeder en dochter onafhankelijk en totaal autonoom. Beetje bij beetje ruimde de stress plaats voor vreugde en voor plannen. Ze verhuisden naar een flat, Megi’s moeder vond een baan en de tiener zette haar schoolopleiding voort met een grote uitdaging: Frans leren! Zij bezocht naar verschillende overbruggingsklassen waar zij Frans leerde voor ze terecht kon in het reguliere secundaire onderwijs. Bij de overgang naar de vijfde klas, bleef de taalbarrière echter sterk aanwezig. Met veel doorzettingsvermogen behaalde zij haar diploma van hoger middelbaar onderwijs. Het jaar daarop veranderde zij van richting en begon zij aan een academische opleiding voor maatschappelijk werk: zij wilde mensen helpen die zich in dezelfde situatie bevonden als zij een paar jaar daarvoor. Met haar diploma in de hand, werd ze aangenomen bij Samusocial! Eerst werkte zij met dakloze vrouwen in het Louizacentrum en sinds iets meer dan een maand werkt zij met het sociaal team in het centrum voor mensen die internationale bescherming aanvragen in Etterbeek.

Megi is nu 27 jaar oud en spreekt Frans, Georgisch, Russisch en Engels. Ze put veel voldoening uit haar werk en zit boordevol ambitie. Onze collega zou haar werkzaamheden willen toespitsen op de  LGBTQIA+ bewustmaking door specifieke steun te verlenen aan dit publiek en door voorlichtingsworkshops te organiseren voor de bewoners. “Ik wil graag betrokken blijven en bij Samusocial blijven werken. Ik wil mijn collega’s zelfs bedanken voor hun ontvangst en voor het inspelen op mijn vele vragen toen ik aankwam“.

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.