Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Nathalie, studente en bewoonster van Casa Vesta: ‘Hier is het leven veel gemakkelijker’

27/12/2021

‘Ik ben in België beland op de leeftijd van 10 jaar. Ik woonde bij mijn papa en mijn broer, alles ging goed. Wat later was het echter, om familiale redenen, beter dat ik het huis zou verlaten.’

Zoals velen is Nathalie dakloos geworden als gevolg van een gezinsbreuk. Ze wordt snel opgevangen door de teams van Samusocial. 
‘Ik werd onthaald in centrum Louiza, dat alleen vrouwen huisvest. Kort daarna kwam Sophie (verantwoordelijke transitverblijven van Samusocial, nvdr) naar me toe om me vertellen over Casa Vesta. Ik was erg geïnteresseerd, ik vond het iets voor mij als studente. In centrum Louiza deelde ik mijn kamer met andere vrouwen en was het niet evident om te studeren. Hier heb ik mijn eigen kamer, ik kan me goed concentreren.’

Nathalie kwam naar Casa Vesta op 18 oktober jongstleden, samen met de eerste gehuisveste personen van deze nieuwe transitwoning. Dit verblijf maakt deel uit van de ‘Housing’ structuren van Samusocial: de alleenstaande vrouwen en solo-mama’s die hier verblijven, zijn vaak aan het einde van hun traject als dakloze en staan op het punt om naar een privéwoning te gaan. Bij Casa Vesta kan je een vaste woonplaats hebben, je hebt je eigen sleutels, je eigen kamer en je neemt deel aan het gemeenschapsleven; zo werk je aan de weg naar zelfstandigheid: boodschappen doen, koken en de ruimtes om beurt proper houden. Je spaart ook van je inkomen,zodat de mensen een beetje geld opzij hebben gezet wanneer ze de structuur verlaten en ze een veiligheid hebben bij financiële moeilijkheden’, aldus Sophie.

Hoe gaat het met Nathalie, 2 maanden na haar intrek in Casa Vesta?
Het gaat heel goed, ik ben veel rustiger dan in centrum Louiza, dat veel groter is en vrouwen opvangt die nog in nood zijn. Hier ben ik kalm, en het verblijf is aangenaam, we konden kiezen uit de meubelen die Ikea ons geeft gegeven… Ook het gemeenschapsleven vind ik heel fijn, je krijgt de mogelijkheid om te zeggen wat er gaat en wat er niet gaat… Verder is de opvolging heel close en persoonlijk, met Cristina, mijn maatschappelijk assistente; mijn dossier wordt grondig behandeld, we zoeken samen naar een woning. Alles wordt gedaan om me in staat te stellen Casa vesta zo snel mogelijk te verlaten, om op eigen benen te staan. Ik voel me verantwoordelijk geworden. Ik bereid me voor op mijn toekomst.’

Nathalie studeert rechten. Op het ogenblik dat dit artikel wordt afgesloten, doet ze een examen: ze is advocate in een fictief proces, ze moet de eigenaars verdedigen wiens huurder al maandenlang geen huur meer betaalt. ‘Het onderwerp van dit nagebootst proces is uiteraard speciaal voor mij, in mijn persoonlijk geval. Ik geef toe dat ik het als bewoonster van Casa Vesta beter ervaar dan mocht ik in het noodcentrum zijn’, vertrouwt ze ons toe.
Vijftien dagen later, uitstekend nieuws: Nathalie heeft een studio gevonden, waar ze eind januari kan intrekken!

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.