Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Nee, Samusocial legt de mensen die ze opvangt geen 100% halal-maaltijden op.

03/04/2024

Op woensdag meldden verschillende media dat Samusocial “100% halalmaaltijden” zou opleggen in al haar opvanghuizen. Die informatie klopt niet.

Samusocial biedt drie maaltijden per dag aan en de vereiste om halal aan te bieden geldt enkel voor vlees, wat voornamelijk ‘s avonds wordt geserveerd. Iemand die geen halalvoeding wil eten, kan altijd een maaltijd zonder vlees verkrijgen in onze centra. Bovendien zijn niet alle maaltijden die worden uitgedeeld afkomstig van de dienstverlener die halalmaaltijden moet verstrekken. Het cateringcontract van Samusocial bestaat uit twee percelen: een perceel “Voedingsmiddelen”, dat wordt gebruikt om maaltijden (met name soepen) aan te vullen, en een perceel “Bereide gerechten”. Alleen dit laatste perceel moet voldoen aan de vereiste om “halal” aan te bieden.

Als het bestek voor een van de percelen in het cateringcontract dat aan het begin van het jaar werd gepubliceerd, bepaalt dat de geserveerde maaltijden halal moeten zijn, dan is dat om de eenvoudige reden dat de moslimgemeenschap momenteel een meerderheid van de mensen vertegenwoordigt die door Samusocial worden geholpen, zowel in onze centra voor daklozen als in onze centra voor mensen die internationale bescherming zoeken.

Samusocial is onderworpen aan een realiteitsbeginsel, vooral in economische termen, en moet pragmatisch zijn bij het uitvoeren van haar overheidsopdrachten. Deze moeten rekening houden met de werkelijke behoeften die in onze opvangcentra zijn vastgesteld. Bovendien hebben we tot op heden geen enkele melding ontvangen van mensen in onze centra die strikt niet-halal voeding eisen.

Het bestek werd opgesteld na evaluatie van de cateringdienst, daarbij geholpen door een onderneming gespecialiseerd in diëtetiek, met de bedoeling zo evenwichtig mogelijke maaltijden aan te bieden die voldoen aan de behoeften van de begunstigden. Een “maaltijdcomité” bestaande uit leden van Samusocial, de dienstverlener en vertegenwoordigers van de begunstigden is verantwoordelijk voor het voortdurend aanpassen van de menu’s om te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden. Dit comité, opgenomen in het bestek, kan aanbevelingen doen en wijzigingen aanbrengen wanneer de behoeften evolueren.

Dit comité oprichten is een antwoord op de wens tot kwaliteitsverbetering die Samusocial al enkele jaren naar voren brengt. Voeding is een belangrijke factor in het welzijn van de mensen die we huisvesten. Ideaal zouden we graag meer gevarieerde menu’s kunnen aanbieden en onze begunstigden zelfs de mogelijkheid bieden om zelf hun maaltijden te koken volgens hun eigen smaak en culinaire gewoonten. Helaas laten onze infrastructuur en financiering dit niet toe, waardoor we genoodzaakt zijn om te kiezen voor een collectieve cateringdienst en pragmatische keuzes te maken die tegemoet komen aan de behoeften van zoveel mogelijk mensen, zoals de operatoren van noodopvang doen.

Als morgen uit de feedback vanop het terrein blijkt dat er nieuwe behoeften of verwachtingen zijn, passen we de menu’s dienovereenkomstig aan. We blijven echter beperkt door de budgetten die ons worden toegekend door het Gewest of door Fedasil. Samusocial is in de eerste plaats een humanitaire organisatie. Pragmatisme en aandacht voor het welzijn van de begunstigden primeren bij het samenstellen van de menu’s voor de mensen die we proberen te helpen. En zeker geen enkele vorm van dogmatisme of ideologie, religie, politiek of anderszins.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.