Video : ze vragen voor internationale bescherming en zijn nochtans dakloos
05/02/2025
Op donderdag 23 januari heeft FEANTSA, in samenwerking met haar leden bij Samusocial en hun partners BelRefugees en Cover, een korte video uitgebracht die de dringende en groeiende kwestie van dakloosheid onder asielzoekers in Brussel belicht.
“De situatie in Brussel voor asielzoekers en daklozen is door de jaren heen steeds slechter geworden. Er is geen onderscheid meer tussen de mensen die dakloos zijn en de mensen die asiel aanvragen, omdat het structureel zo is ingeburgerd dat asielzoekers een periode van dakloosheid moeten doormaken” – Fabienne de Leval, Directeur van Operaties, BELRefugees
- Meer dan 7.000 asielzoekers in Brussel blijven dakloos, met opvangcentra op volle capaciteit.
- In augustus 2024 stonden nog meer dan 3.900 asielzoekers (voornamelijk alleenstaande mannen) op de wachtlijst van Fedasil.
- Gezinnen vormen 30% van de getroffenen. Meer dan 40% meldt een verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid door onstabiele leefomstandigheden.
- Gezinnen met jonge kinderen, zelfs baby’s, en alleenstaande minderjarigen sliepen ook buiten.
Bijna drie jaar lang is asielzoekers die internationale bescherming aanvroegen, onderdak geweigerd. België heeft systematisch gefaald om een waardige opvang te garanderen voor mensen die internationale bescherming zoeken, waardoor honderden aanvragers op zichzelf aangewezen zijn om onderdak te vinden, zonder uitvoering te geven aan duizenden veroordelingen door binnenlandse rechtbanken die hebben geoordeeld dat zij asielzoekers materiële steun en onderdak moeten bieden. De situatie is sinds 2021 alleen maar verslechterd, tot het punt waarop het als een ‘humanitaire crisis’ is aangeduid, vooral met betrekking tot de gezondheidstoestand van de aanvragers en hun toegang tot accommodatie.
De winter van 2024-2025 heeft de uitdagingen voor mensen die dakloos zijn in Brussel, inclusief asielzoekers, verergerd, aangezien de temperaturen ver onder de 0 graden Celsius zijn gedaald. Vanaf 7 januari werd het ‘Extreme koude’ plan geactiveerd binnen het kader van de ‘Brussels Deal’. Dit betekende de opening van 160 extra slaapplaatsen.
Hoewel noodmaatregelen tijdelijke verlichting bieden, blijft de behoefte aan structurele oplossingen om de diepgewortelde oorzaken van dakloosheid onder asielzoekers in Brussel aan te pakken bestaan. We roepen de Belgische regering op om alle nodige maatregelen te nemen om te verzekeren dat geen enkel persoon die internationale bescherming zoekt, dakloos hoeft te zijn. Onder de maatregelen die geïmplementeerd moeten worden, zijn het verhogen van de opvangcapaciteit, het stroomlijnen van asielprocedures, en het waarborgen van de naleving van wettelijke verplichtingen om onderdak te bieden aan degenen die daar recht op hebben.