Noodopvang: Samusocial herbekijkt zijn systeem voor de toewijzing van plaatsen met het oog op een eerlijkere verdeling
17/02/2025
Vanaf 17 februari voert Samusocial in zijn centra voor noodopvang een nieuw systeem voor de toewijzing van plaatsen in. Hiermee willen we beter tegemoet komen aan de behoeften van daklozen en de verdeling van opvangplaatsen eenvoudiger en eerlijker organiseren.
Vanaf nu kunnen mensen die een opvangplaats aanvragen zich tussen 10 en 16 uur inschrijven via twee kanalen. Het gratis nummer 0800 99 340 blijft het belangrijkste kanaal, maar nu is er ook een nieuwe webapp, toegankelijk via de link https://0800.samusocial.be. Hierop kan men zich inschrijven in acht talen (Frans, Nederlands, Engels, Arabisch, Russisch, Spaans, Roemeens en Pools), de talen die het meest gesproken worden door onze begunstigden.
Er vinden twee willekeurige selecties plaats, om 13 uur en om 16 uur, zodat iedereen een gelijke kans heeft op een plaats, ongeacht het tijdstip van de oproep. De nieuwe uitgebreide tijdregeling verlost de begunstigden van twee bronnen van stress: stipt om 14 of 16 uur bellen en lang online wachten voordat ze een antwoord krijgen op hun aanvraag voor opvang.
“De mens blijft centraal staan in dit nieuwe systeem. De teams blijven oog hebben voor kwetsbare personen in het bijzonder en geven hun voorrang indien nodig. Als de wachttijden korter worden kunnen de maatschappelijk werkers van de dispatching meer tijd besteden aan het luisteren naar en begeleiden van daklozen”, legt Ludovic Evrard uit, coördinator van de telefonische dispatching.
Om ervoor te zorgen dat de doorverwijzing en de toewijzing van opvangplaatsen eerlijk verloopt, werd een aanvullend ‘pass-night’-systeem ingevoerd. Hierdoor kunnen de partners met mobiele straatteams overnachtingsmogelijkheden bieden aan bijzonder kwetsbare mensen die onmiddellijk onderdak nodig hebben.
Daarnaast blijft we het verdelingssysteem voor een aantal plaatsen voor alleenstaande vrouwen en mannen om 22 uur behouden, via het 0800-nummer, in zijn bestaande vorm.
Dit systeem is het resultaat van diepgaande reflectie en werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Samusocial-medewerkers, verschillende spelers in de sector en een uitgebreid panel van begunstigden zelf, die we raadpleegden in gespreksgroepen. Het werd stap voor stap uitgedacht met het oog op het centraal stellen van de behoeften en de waardigheid van daklozen, via een reeks complementaire benaderingen. Deze herziening van het systeem heeft noch de middelen, noch de pretentie om het tekort aan opvangplaatsen op te lossen. Toch hopen we de dienstverlening zo aanzienlijk te verbeteren.
Meer informatie over de werking van de nieuwe telefonische regeling : Inschrijven voor een nacht – Samusocial.brussels