Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Oekraïne: een noodopvangcentrum in het Zuidstation, 7 dagen op 7, van 8 tot 23 uur

25/03/2022

Gecoördineerde efficiënte opvang voor Oekraïners van zodra ze van de trein stappen

Elke dag komen er ongeveer 500 mensen uit Oekraïne aan in het Zuidstation.
Sinds half maart begeven teams van vrijwilligers (Samusocial, Rode Kruis van België, Plateforme Citoyenne …) zich op de perrons om hen op te vangen en te oriënteren. Vandaag werd er een loket voor eerste opvang geïnstalleerd in het Zuidstation in samenwerking met Brussel Preventie en Veiligheid en Bruss’help, het regionale orgaan dat de zorg aan daklozen coördineert.

Vanaf vandaag 24 maart wordt deze opvang versterkt. Het Rode Kruis van België gaat de activiteiten coördineren op vraag van Bruss’help, in nauwe samenwerking met het Plateforme Citoyenne (BelRefugees) en Samusocial. Een tiental leden van het Rode Kruis, evenals een vijftiental vrijwilligers zullen elke dag aanwezig zijn van 8 tot 23 uur en dit 7 dagen op 7, met de steun van de teams van Samusocial in de namiddag en ‘s avonds. Bij deze vrijwilligers  horen ook 6 tot 8 vertalers. Het is de bedoeling om aan iedereen die vlucht uit Oekraïne een waardige en zo menselijk mogelijke opvang te geven en gepaste informatie voor de voortzetting van hun traject. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de meest kwetsbaren.

 

 

 

 

 

 

De teams ter plaatse werken nauw samen met de NMBS en de spoorwegpolitie die informatie geeft over de aankomst van de treinen die vooral uit Duitsland komen. Ze begeven zich naar de perrons om er de mensen op te vangen van zodra ze uit de trein stappen.
In de onthaalruimte krijgen de mensen te drinken en te eten. Voor de kinderen werd er ook een speelruimte ingericht.

  • De mensen die alleen op doorreis zijn in Brussel krijgen advies over hun volgende verplaatsing.
  • De mensen die in België blijven en weten waarnaartoe (familie, vrienden) krijgen ook hulp in hun eigen taal en kunnen enkele ogenblikken tot rust komen in het lokaal
  • De mensen die zich diezelfde dag nog willen laten registreren aan de Heizel worden naar shuttlebussen van de MIVB begeleid en rechtstreeks ter plaatse gebracht.

Elke avond zijn er van de 500 mensen die elke dag aankomen een honderdtal die geen onderdak hebben gevonden. Zij worden opgevangen door het Plateforme citoyenne BelRefugees en Samusocial.
Samusocial reserveert 30 noodplaatsen in haar opvanghuizen en organiseert elke avond een mobiel hulpteam om de meest kwetsbare mensen naar opvangcentra te oriënteren en te begeleiden. Dit team gaat ook langs het registratiecentrum in de Heizel en het Klein Kasteeltje om er de meest kwetsbare mensen te helpen om huisvesting te vinden.
BelREfugees activeert zijn netwerk van burgeropvang en zorgt voor de mensen die geen plaats hebben gevonden in hotels of in de centra van Samusocial omdat er geen plaatsen beschikbaar zijn.
Bruss’help blijft actief op de tweede lijn.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.