Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ons activiteitenverslag 2022 is online!

14/06/2023

We hebben het genoegen om de bekendmaking van ons activiteitenverslag 2022 met u te delen!

Klik hier voor het verslag!

In 2022 kreeg onze telefoonpermanentie meer dan 66.000 oproepen – de gemiddelde duur van een oproep is drie minuten, wat betekent dat je ongeveer 49.500 keer “Alors on danse” moet beluisteren om de tijd te evenaren die onze medewerkers aan de telefoon hebben doorgebracht.

Onze mobiele teams verstrekten ruim 45.900 hulpprestaties, tijdens 19.200 ontmoetingen op straat.

Al onze opvangdiensten samen verzorgden de opvang van 11.342 verschillende personen – het equivalent van een uitverkocht Paleis 12.

Ten slotte werden 1.614 van de 6.533 mensen die door onze pool “Daklozen” zijn opgevangen, doorverwezen naar oplossingen weg van de straat. Deze resultaten moeten bekeken worden in de context van de inspanningen en de middelen die wij willen inzetten om mensen van de straat te helpen, meer bepaald door verder te gaan met transitieprogramma’s zoals onze Casas.

Achter deze indrukwekkende cijfers gaan complexe situaties en enorme uitdagingen schuil. Het jaar 2022 was een jaar van crisissen: ten eerste was er de oorlog in Oekraïne, die duizenden ontheemden naar Brussel bracht. Toen kwam de opvangcrisis, waardoor elke nacht honderden mensen die internationale bescherming zoeken op straat terechtkwamen. We hebben onze operaties hieraan kunnen aanpassen door in een recordtempo opvang- en mobiele interventievoorzieningen in te zetten in een poging om de impact van deze twee crisissen op de daklozenpopulatie in de straten van Brussel te beperken.

De opvangcrisis heeft ook een groeiend fenomeen in het Brussels Gewest blootgelegd: de wildgroei van precaire en tijdelijke woonvormen. Deze realiteit betekent een grote uitdaging voor de komende jaren waarop we hebben ingespeeld met de invoering van “Cover”, een mobiel team voor gezondheidsmonitoring en schadebeperking in een gezamenlijke werking met het Lama-project.

Naast deze nieuwe uitdagingen specifiek voor 2022 maakte bij ons het grote aantal dakloze gezinnen en alleenstaande vrouwen, vaak slachtoffers van partnergeweld, en kwetsbare mannen net als de voorgaande jaren de kern uit van onze dagelijkse acties en van de inspanningen die we ons samen getroosten om hen de hand te reiken.

Met onze 14 opvangcentra en onze drie mobiele interventieteams stellen wij alles in het werk om een antwoord te formuleren dat zo nauw mogelijk aansluit bij de specifieke behoeften van elke persoon afzonderlijk.

Wij wensen u veel leesplezier met dit jaarverslag en danken ook dit jaar onze partners en schenkers voor hun inzet voor de mensen die wij samen een helpende hand bieden.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.