Ons centrum voor aanvragers van internationale bescherming in Anderlecht biedt opvang op maat van kwetsbare LGBTQIA+-personen
16/05/2025
Dit centrum van de tweede fase heeft 310 plaatsen en vangt tijdens de asielprocedure een diverse groep mensen op die internationale bescherming vragen: alleenstaande mannen en vrouwen, gezinnen en kinderen. Eén groep die bijzonder kwetsbaar is, zijn LGBTQIA+-migranten.
In 2024 werden hier 593 mensen ondergebracht, voor een totaal van meer dan 107.000 overnachtingen.
Deze groep kampt vaak met drie problemen: problemen door ballingschap en een instabiele administratieve situatie, traumatische ervaringen in hun land van herkomst of onderweg, en discriminatie omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze kunnen het mentaal moeilijker krijgen als ze niet in een veilige omgeving verblijven, ook binnen de traditionele opvangstructuren, waar het risico op afwijzing, isolatie en geweld reëel blijft.
Het blijft moeilijk om aangepaste zorg te krijgen, vooral voor hun mentale gezondheid. De opvangcentra beschikken immers niet altijd over de juiste middelen of vaardigheden om die zorg te geven. Zonder gespecialiseerde structuren waar deze mensen terecht kunnen, is het quasi onmogelijk voor de teams in het werkveld om deze complexe problemen effectief aan te pakken.
Naar een inclusievere opvang
Daarom zet het centrum van Anderlecht zich actief in om beter te kunnen inspelen op de noden van deze groep. In 2024 werden er verschillende concrete initiatieven op poten gezet, met onder meer de inrichting van genderneutrale ruimtes (douches, sanitair, gemeenschappelijke ruimtes), een opleiding voor het personeel over de problemen waarmee LGBTQIA+-personen te maken krijgen, bewustmaking over hoe het personeel kan luisteren en iedereen in zijn of haar waarde laten.
Die initiatieven zorgen er samen voor dat iedereen zich erkend, veilig en gerespecteerd voelt. Dit zijn essentiële voorwaarden voor een menswaardige en efficiënte begeleiding.
Perspectieven voor 2025: zorg, contacten en lokale inclusie
Het centrum is zich bewust van de uitdagingen voor de geestelijke gezondheid van zijn kwetsbaarste inwoners. Het zal daarom in 2025 nauwer gaan samenwerken met het psychologennetwerk 107 om persoonlijkere en aangepaste psychologische zorg te bieden aan LGBTQIA+-personen.
Tegelijkertijd blijft het centrum contacten leggen met buurtbewoners door ruimtes te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en van gedachten wisselen. Dit zorgt voor een betere lokale inclusie en minder vooroordelen over asielzoekers.
Het centrum van Anderlecht gaat mee met zijn tijd en laat zien dat een respectvolle, inclusieve en veilige opvang niet alleen mogelijk, maar noodzakelijk is om erop toe te zien dat iedereen die internationale bescherming vraagt gezond en op een menswaardige manier kan leven, wie ze ook zijn en wat ze ook hebben meegemaakt.