Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ons jaarverslag 2021 is online!

08/06/2022

Ons jaarverslag 2021 is online!

2021 was in vele opzichten een uitzonderlijk jaar voor de teams van Samusocial. Ze zijn verschillende uitdagingen aangegaan: de voortdurende reactie op de Covid-19 epidemie, de toename van het aantal gezinnen op straat en tenslotte de asielcrisis waardoor elke nacht vele verzoekers om internationale bescherming op straat kwamen te staan.

Onze activiteiten in 2021 vertalen zich in indrukwekkende cijfers: 8.800 mensen die door Samusocial opgevangen en begeleid werden, d.w.z. 6.112 daklozen – waaronder 1.295 kinderen – en 2.688 verzoekers om internationale bescherming. Maar ook en vooral 1.647 daklozen die door onze teams worden doorverwezen naar oplossingen om de straat te verlaten of naar een noodopvang.

In 2021 zijn we erin geslaagd om ons specifieke centrum voor vrouwen open te houden, als onderdeel van de reactie op de Covid-19-pandemie, en opvang en begeleiding te verlenen die onmiddellijk doeltreffend is gebleken, in termen van steun en resultaten van doorverwijzingen om hen van de straat weg te halen. De huidige uitdaging is om dit niet-gemengd opvangprogramma ook na 2022 te kunnen voortzetten.

2021 is ook het verontrustende feit dat het aantal dakloze gezinnen voortdurend toeneemt. Ondanks een capaciteit van ongeveer 450 plaatsen voor gezinnen aan het begin van de winter, telden onze mobiele teams op sommige avonden tot 80 personen in gezinnen op straat in Brussel, waarvan meer dan de helft kinderen… Hoewel wij, samen met onze partners op het terrein, voorstander zijn van een “nul kinderen op straat”-beleid, moeten onze teams er helaas toch in berusten dat zij op sommige avonden verschillende gezinnen met kinderen die om onderdak vragen moeten weigeren.

Tenslotte is 2021 een jaar dat gekenmerkt werd door een nieuwe asielcrisis. Het is in deze context dat wij de actie van de mobiele teams voor kandidaat-vluchtelingen die op straat moeten slapen, hebben versterkt en in Molenbeek een voorverblijfcentrum voor asielzoekers met 70 plaatsen hebben geopend. Samen met onze twee andere centra in Etterbeek en Koekelberg, ontvangen wij in Brussel momenteel zo’n 650 asielzoekers per nacht (waaronder veel NBMV).

Er zijn veel uitdagingen om aan de steeds toenemende behoeften te voldoen. Om dit te bereiken blijven de samenwerkingsverbanden die wij met onze partners ontwikkelen van essentieel belang. Dit zijn synergieën die Samusocial voortdurend tracht te versterken, in overeenstemming met de waarde “samenwerking” die wij sinds twee jaar promoten en verdedigen. (Meer weten over de Visie, de Missies en de Waardes van Samusocial)

 

Naar het jaarverslag 2021

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.