Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ons mobiel “Asiel”-team staat elke avond opnieuw de kwetsbaarste slachtoffers van de opvangcrisis bij

14/11/2022

Al maanden krijgen onze mobiele teams rechtstreeks te maken met de gevolgen van de “opvangcrisis” van het Fedasil-netwerk. En die crisis wordt alleen maar erger: naast alleenstaande mannen die internationale bescherming vragen en zonder enige accommodatie op straat komen te staan, worden nu ook niet-begeleide minderjarigen, vrouwen en gezinnen met kinderen op dezelfde wijze aan hun lot overgelaten. Ook mensen uit Oekraïne. Oekraïners krijgen weliswaar automatisch tijdelijke bescherming maar het opvangnetwerk waarvan zij gebruik kunnen maken, raakt eveneens verzadigd.


Samusocial probeert deze crisis het hoofd te bieden met de middelen die het ter beschikking heeft en opende vorige week nog in drie opvangcentra een vijftigtal extra plaatsen. Maar dat blijft een druppel op een hete plaat, zeker met de winter in het vooruitzicht: op 8 november waren de plaatsen zo goed als volledig bezet. Onze actiemogelijkheden worden met de dag kleiner.Gisteren ging ons mobiele crisisteam zoals elke avond in de afgelopen maanden op pad om contact te leggen met alle mensen die op straat moeten blijven.  

 

Justine, Agnese en Sidi maakten zo kennis met Liubov, een jonge Oekraïense vrouw uit Dnipro, in het zuiden van Oekraïne. Zes maanden lang heb ik in Oekraïne onder bombardementen en Russische dreiging geleefd. Ik ben twee weken geleden in België aangekomen in de hoop om tijdelijke bescherming te krijgen. Jammer genoeg is het mij niet gelukt om zelf onderdak te vinden. Ik heb geen geld, geen onderkomen, ik lijd aan slapeloosheid en heb maagproblemen.”

Vannacht slaapt Liubov bij Samusocial. Mensen worden bij ons opgevangen naargelang er plaatsen beschikbaar komen, maar het eerste criterium is hun kwetsbaarheid: vrouwen en kinderen krijgen voorrang. Twee andere vrouwen die we in de loop van de avond hebben ontmoet, zijn begeleid naar één van onze centra. Ze weten niet hoelang ze daar kunnen blijven en ze hebben geen zicht op de capaciteit die in het Fedasil-netwerk op korte of middellange termijn ter beschikking komt om eindelijk de opvang te krijgen waarop ze recht hebben.

Tegen het einde van de avond gaat ons team nog langs bij de Afghaanse asielzoekers voor wie geen plaats is in een centrum, ook al staat hun aanvraag voor sommigen al van begin september geregistreerd…. Ze houden zich op langs het kanaal, vlak bij het Klein Kasteeltje. Het team neemt even de tijd voor een praatje, deelt enkele dekens uit, water, tonijn in blik… maar dat alles komt uiteraard niet in de buurt van een warm bed voor deze mannen die opnieuw de nacht buiten zullen doorbrengen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.