Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ontmoeting met Julien, opvoeder in het gezinscentrum

26/09/2017

Julien, waarin bestaat jouw werk in het gezinscentrum ?

« Als opvoeder vang ik in de eerste plaats alle vragen en behoeften van de bewoners op. Dat kan gaan over de vervanging van een babybedje door een kinderbed, het zoeken naar een appartement of conflictbeheer. In de globale opvang van de bewoners nemen het onthaal van gezinnen en de begeleiding van hun vertrek uiteraard een belangrijke plaats in. Ik zorg er ook voor dat de regels van het centrum worden nageleefd, dat maakt het leven in gemeenschap een stuk gemakkelijker. Maar de meeste gezinnen zijn echt meegaand.

Het tweede luik van mijn opdracht is het organiseren van activiteiten voor de bewoners. In het Centrum zijn we met twee opvoeders per week voor 147 bewoners. Daarom is het belangrijk dat we partners zoeken. « Huis Van De Mens » richt een kinderkamp in tijdens de zomervakantie, « Solidarité Grands Froids » organiseert de feesten verbonden aan sleuteldatums zoals Pasen, Sinterklaas, Halloween… En « Serve The City » verzorgt huiswerkklassen voor de kinderen en lessen Frans en Nederlands voor de volwassenen.

Ook organiseren we intern regelmatig activiteiten als voetbal, stoelendans, schattenjacht… maar ook filmvertoningen in de televisieruimte… In de mate van het mogelijke geven we de voorkeur aan uitstapjes. Gelukkig zitten we in Brussel, waar veel gratis evenementen plaatsvinden ! Ik denk bijvoorbeeld aan « Landelijk Brussel », het « Hopla » Festival, « Jam in Jette »… van april tot september zijn er talloze evenementen in de hoofdstad ! Naar andere evenementen kunnen we tegen een verminderd tarief « artikel 27 ».
Bij het begin van de week worden de activiteiten uitgehangen. We proberen tegemoet te komen aan de wensen van iedereen en alle leeftijden. Als opvoeder is het onze taak om te begeleiden en een kader te verschaffen. Zo ontstaat een vertrouwensband met de bewoners. We proberen er altijd voor te zorgen dat de ouders van jonge kinderen erbij zijn zodat ze hun rol blijven vervullen. De uitstappen met tieners proberen we tot kleinere groepjes te beperken. Het is tenslotte een andere leeftijdsgroep. We proberen een andere band met hen tot stand te brengen. Zo trekken we naar de minigolf, naar de film, een museum (gratis toegang op de eerste zondag en woensdag van de maand)… »

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.