Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ontmoeting met Sophie, Projectverantwoordelijke bij Samusocial

12/07/2021

Casa Resalto is een gemeenschapshuis, een overgangsverblijf naar integratie dat plaats biedt aan maximaal 12 personen.

Sophie coördineert het Casa Resalto, een gemeenschapshuis, een transitverblijf dat tot 12 personen kan opvangen. 

’We hebben gebruik kunnen maken van dit huis via een partnerschap met de Cel Woningzoeker van de vzw ‘t eilandje’. We vangen er eenoudergezinnen en alleenstaande vrouwen op. Dit centrum van Samusocial is een transitverblijf dat haar bewoners de mogelijkheid biedt om er zich te domiciliëren. Dit stelt hen in staat hun administratieve stappen te zetten om hun sociaal-administratieve rechten en toegang tot zorgverlening te verkrijgen. Ons werk beoogt ook begeleiding, gericht op de ontwikkeling van welzijn en een positief zelfbeeld.’ Casa Resalto biedt haar bewoners de mogelijkheid om hun eigenwaarde terug te vinden als vrouw maar ook in de hoedanigheid van ouders.

‘In een jaar hebben we 18 personen opgevangen en een alleenstaande vrouw en twee gezinnen met elk twee kinderen doorverwezen naar duurzame oplossingen om van de straat te geraken.

Momenteel huisvesten we 11 personen: twee alleenstaande vrouwen, drie vrouwen met een kind en een vrouw met twee kinderen. En goed nieuws… binnenkort worden een alleenstaande vrouw en vrouw met een kind doorverwezen. We bereiden hun vertrek voor en begeleiden hen bij de laatste stappen om hun nieuw leven te beginnen in de beste omstandigheden.’

Met de steun van een tuinman organiseert het begeleidingsteam workshops voor de bewoners om de aarde te bewerken: oprichting van een moestuin, van een ruimte voor aromatische planten, een compost en herstellen van het kippenhok. ‘We hebben twee kippen Coco en Soso aangenomen die elke dag eieren bieden aan de gemeenschap’.

De partnerships zijn van essentieel belang om het steun- en animatieaanbod ter plaatse aan te vullen. ‘We hebben ook samengewerkt met de vzw 2bouts. Foued heeft workshops begeleid om te sensibiliseren over interculturele aspecten. De bewoners hebben ervoor gekozen een ‘Wereldcharter’ op te stellen. Het gaat om een impliciet reglement dat het leven van de gemeenschap regelt. Het sluit elke vorm van discriminatie uit. Het bevat praktische modaliteiten om ‘goed samen te leven’. Het wereldcharter hangt uit in een van de leefruimtes, het maakt deel uit van Casa Resalto. Het kan dienen als toorts voor de opvang van nieuwe bewoners.’

Casa Resalto blijft een tijdelijke intrek in een huis, die afloopt in april 2022. “Pool Housing” van Samusocial wil nu dit model van transitverblijf kopiëren. ’Deze manier van begeleiden,die de mensen verantwoordelijk maakt, heeft resultaten. Het is nu mijn hoop te werken aan een duurzaam project en onze intrek te kunnen nemen in andere gebouwen. ‘Danku, het is het enige dat we wensen, beste Sophie!

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.