Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ontmoeting met Valentine, coördinatrice van het verblijfcentrum voor vrouwen in Molenbeek

23/07/2021

Ik ben Valentine, maatschappelijk assistente van opleiding en coördinatrice van het dagcentrum Louiza, het verblijfcentrum voor vrouwen in Molenbeek.  

Mijn werk is heel gevarieerd. Er is het toezicht van de teams via de beoordeling van hun werk maar ook van hun welzijn. Er is ook het beheer van het centrum in zijn geheel: het opvolgen van technische problemen en van logistieke aanvragen maar ook de veiligheid garanderen, zowel van de bewoners als van de werknemers. Ik begeleid ook nieuwe vormen van samenwerking/ overeenkomsten met nieuwe partners en vrijwilligers. Dit jaar werd ik vaak gevraagd voor media-interviews rond de Covid gezondheidscrisis en het project voor vrouwen.

Bij Samusocial hebben we evenveel profielen van mensen als problematieken. De benaderingen, de band die we willen scheppen, de projecten zijn dus verschillend en dat maakt ons werk zo veelzijdig. Een van de moeilijkheden in het dagelijks leven is echter het beheer van het ‘samenleven’. Je moet erin kunnen slagen om iemand met zware psychiatrische aandoeningen, die de hele nacht roept, te doen samenwonen met een pas aangekomen vrouw, slachtoffer van echtelijk geweld en een persoon die sterk onder invloed is van alcohol… Dat is heel moeilijk voor de teams bij het beheer van conflicten maar ook voor de vrouwen zelf.    

Wat heel ontnuchterend blijft, ondanks de jaren ervaring bij Samusocial, is het levenstraject van de mensen die we opvangen. Het is vaak doorspekt met allerlei vormen van geweld: echtelijk, intra-familiaal, seksueel, op vluchtelingen… De verhalen van deze vrouwen blijven schrijnend, ondanks de jaren ervaring.     

Wat me aanbelangt bij de opvang van bewoners hier is de kwaliteit van de opvang, zowel op menselijk vlak als op het vlak van de infrastructuur. Dit gebouw biedt ons een bepaalde kwaliteit met 2- tot 4-persoonskamers. Elke kamer heeft haar sanitair en dat is echt een gemak voor hen. Het onderhoud van het centrum is ook belangrijk. De bewoners respecteren de plaats meer als die goed onderhouden is.

Op het vlak van de teams schenk ik veel aandacht aan hun positionering als professionals. Ik verwacht van hen dat ze welwillend luisteren zodat de opgevangen vrouwen vertrouwen hebben en zich veilig voelen. Als team besteden we elke dag tijd aan het bespreken van de situatie van de bewoners om pistes en oplossingen te vinden. Ik hou echt van dit onderdeel van mijn werk. De samenhang van het team behouden is iets waaraan altijd moet worden gewerkt om een goede energie tussen de werknemers te bewaren. Als het het team goed draait, dan is de kwaliteit van de aangeboden diensten beter.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.