Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Ontmoeting met Youssef, gespecialiseerd opvoeder in een noodopvangcentrum

11/07/2021

Ik heet Youssef en ben gespecialiseerd opvoeder bij Samusocial. Ik heb mijn studies in Frankrijk gedaan bij kinderen en adolescenten met een psychopathologische handicap in het medisch-opvoedkundig instituut. Ik heb ook in Marokko gewerkt bij de Marokkaanse vereniging voor hulp aan kinderen in armoede. Ik ben dus al in contact geweest met een gelijkaardig publiek aan dat van Samusocial. Die stage in Marokko heeft me gemotiveerd om hier te werken. Ik voelde dat ik iets kon betekenen voor daklozen. Door mijn werk met mensen met een handicap en mijn verschillende ervaringen in gespecialiseerde opvoeding (waaronder die in Marokko), heb ik mijn professionele identiteit kunnen opbouwen en geweten dat ik  in de sociale sector wou werken.

Sinds mijn debuut bij Samusocial ben ik verdraagzaam bij het uitoefenen van mijn werk van gespecialiseerd opvoeder. Iedereen heeft zijn cultuur, zijn karakter en zijn ervaring: je moet de persoon aanvaarden ondanks zijn problemen en de spanning die hij soms kan bezorgen. Wanneer er iemand aankomt in een agressieve staat, zal ik die agressiviteit tolereren, naar de persoon luisteren en hem proberen te begrijpen zonder daarom mee te gaan in zijn agressiviteit. Gespecialiseerd opvoerder zijn betekent een band proberen te creëren met de begunstigden en een vorm van vertrouwen scheppen. Het is ook een algemene ‘check-up’ doen van de mensen: weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen en rekening houden met hun psychologische en fysieke behoeften om hen optimaal te kunnen begeleiden. Mijn doel is leven in het opvangcentrum te brengen met activiteiten zodat de begunstigden kunnen uitblazen, zich ontspannen en plezier hebben aan momenten van gezellig samenzijn. Het is mogelijk om de begunstigden andere culturen te laten ontdekken en andere manieren van doen, denken, reageren…

Waar ik van hou in dit werk is het multidisciplinaire. We delen verschillende benaderingen in het maatschappelijk werk en de analyse van de situaties die we dagelijks aantreffen. Mensen helpen is belangrijk. We zijn geen helden, maar ons werk zal misschien een positieve invloed hebben in het leven van de mensen. Ik hou ook van vernieuwing: mensen gelijken niet op elkaar. Dat maakt deze plek juist zo veelzijdig: iedereen is anders, maar iedereen is verplicht zich aan te passen aan de ander naargelang van zijn humeur, de taalbarrière, de achtergrond enz. De mensen die je hier begeleidt hebben verschillende problematieken, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: de manier vinden om eruit te geraken.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.