Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Onze beste wensen voor een medelevend en solidair jaar 2023!

05/01/2023

Na twee jaar getekend door de gezondheidscrisis zal 2022 te boek staan als het jaar waarin de oorlog in Oekraïne uitbrak, bovenop een ongekende asielcrisis.

Begin februari al kreeg Samusocial de eerste vragen om bijstand van mensen op de vlucht voor de oorlog. Dat was voor ons een signaal om onze mobiele hulpverlening op te voeren met een speciale “Oekraïnemaraude” en begin juli het allereerste opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne te openen in een hotel in Elsene.

Maar ook de asielcrisis, die in 2021 al sluimerde, eiste al snel enorm veel aandacht op.

Bij de drastische toename van het aantal aanvragers van internationale bescherming op straat zijn wij voortdurend blijven zoeken naar nieuwe, soms baanbrekende oplossingen. In augustus opende Samusocial alvast 100 plaatsen voor asielzoekers in een noodopvangcentrum voor daklozen. Maar in het najaar laaide de asielcrisis helaas weer op, waardoor kinderen en gezinnen op straat kwamen te staan, maar ook heel veel mannen. Onze nachtmaraudes proberen hen elke avond op straat bij Pacheco of het Klein Kasteeltje een beetje menselijkheid en warmte te bieden in de koude nacht.

Ondanks de lichte verbetering die wij op het einde van het jaar zagen voor de opvang van de meest kwetsbare personen blijven wij uiterst bezorgd over de situatie van de honderden alleenstaande mannen die nog steeds op straat moeten leven en we vrezen dat er steeds meer leegstaande gebouwen gekraakt zullen worden, met alle ongezonde toestanden vandien. In het kraakpand aan de Paleizenstraat verblijven honderden mannen bij gebrek aan beter in hygiënische omstandigheden die de Rechtsstaat België onwaardig zijn.

Uiteraard is het onze ambitie om zoveel mogelijk mensen die nergens terechtkunnen onderdak te bieden, maar wij willen ook de kwaliteit van de geboden opvang zelf verbeteren. Ook al is onze infrastructuur nog onvolkomen, ze is vandaag al een stuk beter aangepast aan de opvang van dit publiek dan voorheen. Deze kwaliteitsverbetering zorgt er onmiskenbaar voor dat wij de begeleiding op weg naar integratie kunnen opvoeren. Op het einde van het jaar bood Samusocial elke avond onderdak aan meer dan 1.500 mensen (daklozen en aanvragers van internationale bescherming), bijgestaan door honderden toegewijde medewerkers die ervoor hebben gezorgd dat meer dan duizend mensen in 2022 het leven op straat achter zich konden laten.

Het hele team van Samusocial staat alvast klaar voor de vele uitdagingen die zich dit jaar aandienen en wenst u het allerbeste voor een medelevend en solidair 2023. 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.