Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Op 30 april sluit Samusocial 150 plaatsen voor alleenstaande mannen

29/04/2024

Aan het einde van de maand sluit Samusocial zijn centrum in Vorst, dat 150 noodopvangplaatsen biedt aan alleenstaande mannen. De capaciteit van Samusocial zal dus dalen van 1.150 naar 1.000 plaatsen voor daklozen.

Eind deze maand loopt de financiering af die het Brussels Gewest ter beschikking stelt om de opvangcapaciteit tijdens het winterseizoen te verhogen.

Ons centrum voor alleenstaande mannen in Vorst gaat na 97 dagen dicht. Twee dagen voor de sluiting werden 656 alleenstaande mannen in het centrum gehuisvest, gevoed, verzorgd en begeleid.

“Omdat we de meest kwetsbaren willen beschermen, hebben onze medische, psychologische en sociale teams ongeveer dertig bijzonder kwetsbare bewoners geïdentificeerd die met prioriteit moeten worden doorverwezen naar onze andere faciliteiten na de sluiting van het centrum in Vorst. De personen met de hoogste prioriteit voor verdere huisvesting, werden aangeduid op basis van kwetsbaarheidscriteria zoals leeftijd, medische situatie en psychologische kwetsbaarheid”
Arnaud Brouwez, hoofd van het centrum in Vorst.

Helaas zal een groot aantal mannen aan het einde van hun verblijf niet meer zeker zijn van opvang, aangezien de huidige accommodatiecapaciteit volledig verzadigd is.

Onder die mannen bevinden zich veel verzoekers om internationale bescherming die niet worden opgevangen door Fedasil zoals voorzien in de Opvangwet. Onze teams zijn vooral ontzet door het hoge percentage Palestijnen, waarvan een groot deel lijdt aan ernstige posttraumatische stressstoornis, wat hun toestand nog precairder maakt en voortdurende begeleiding vergt.

Opvang voor 1000 mensen per dag, waarvan 500 plaatsen voor gezinnen met kinderen

Op 1 mei bieden 6 noodopvangcentra nog steeds een totale capaciteit van 1000 plaatsen, d.w.z. 500 plaatsen voor gezinnen, ongeveer 150 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en ongeveer 350 plaatsen voor alleenstaande mannen.

Geïsoleerde mannen vormen de meerderheid van de daklozen. Naast de honderden verzoekers om internationale bescherming die niet in een Fedasil-centrum terecht kunnen, zijn er onder de geïsoleerde mannen ook veel mensen zonder papieren die weinig of geen hulp krijgen om uit hun situatie van dakloosheid te geraken. Het gebrek aan mogelijke oplossingen voor deze groep maakt hen een van de sterkst getroffen groepen van de verlaagde opvangcapaciteit.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.