Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Opening van een nieuw opvangcentrum voor aanvragers voor internationale bescherming in Anderlecht

16/05/2023

Om aan de vele behoeften te voldoen die met de opvangcrisis gepaard gaan, opent Samusocial vandaag dinsdag een nieuw opvangcentrum voor mensen die internationale bescherming zoeken. Deze nieuwe voorziening neemt de 70 transitplaatsen over die eerder beschikbaar waren gesteld in ons centrum voor aanvragers van internationale bescherming in Molenbeek en zal uiteindelijk plaats bieden aan maar liefst 310 personen. 

Fedasil, het federaal agentschap dat instaat voor de opvang van internationale beschermingszoekers in het Brussels Gewest, mandateert Samusocial nu om een nieuw opvangcentrum te openen in Anderlecht.

Met zijn totale capaciteit van 310 personen zal ons centrum plaats bieden aan een gemengd publiek: mannen, alleenstaande vrouwen, gezinnen maar ook niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBM).

De bewoners worden er 24 uur per dag en 7 dagen per week opgevangen en vinden er maaltijden, sanitaire voorzieningen en een wasruimte, een intense psycho-medisch-sociale begeleiding en vormingen (talen, burgerschapsvorming…). En er vinden ook recreatieve, culturele en sportieve activiteiten plaats. Een volwaardig schooltraject voor de kinderen is een voorwaarde voor een voortzetting van het verblijf. 

37 personeelsleden die zijn opgeleid in langetermijnbegeleiding leiden de werking van het centrum in goede banen en organiseren ter plaatse het onthaal: maatschappelijk werkers, opvoeders, medisch personeel en polyvalente medewerkers (deurwachters, nachtwakers enz.)*.

Vandaag konden de eerste 70 bewoners worden verwelkomd, rechtstreeks uit ons vroegere “transitcentrum” in Molenbeek, waar vanaf 22 mei nog enkel NBM worden opgevangen.

Op termijn zal de bezetting van het centrum aangroeien met ongeveer 15 personen per week om in juli zijn volle capaciteit te bereiken.

“Met de opening van dit centrum stappen we af van de logica van zogenaamde “transitcentra” en kunnen we de opvang organiseren op langere termijn en met een grotere kwaliteit. Deze mensen moeten zich enigszins kunnen ‘settelen’ zolang ze wachten op de behandeling van hun aanvraag voor internationale bescherming,” vat Ines Da Cunha, projectverantwoordelijke bij de pool ‘Asiel & Migratie’ van Samusocial samen.

Met de opening van dit nieuwe centrum beschikt Samusocial nu over een totale opvangcapaciteit van 898 aanvragers van internationale bescherming. 

 

*Er staan nog meerdere betrekkingen open. Kijk zeker eens naar onze vacatures: www.samusocial.be/jobs

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.