Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Opening van een winteropvangcentrum voor alleenstaande mannen in Vorst

31/01/2024

Samusocial opent een nieuw opvangcentrum op het grondgebied van de gemeente Vorst. Met de opening van dit nieuwe centrum kunnen we 150 alleenstaande dakloze mannen onderdak en begeleiding bieden en zo beter tegemoetkomen aan de alsmaar toenemende vraag van steeds meer daklozen op straat. Hiermee komt de totale opvangcapaciteit van Samusocial op 1.250 daklozen per dag.

Het nieuwe centrum gaat stapsgewijs open vanaf vrijdag 26 januari. De eerste 30 personen die onderdak krijgen, zijn mannen die al in ons noodopvangcentrum in Anderlecht verbleven en die door onze teams zijn geïdentificeerd als uiterst kwetsbaar. Zij krijgen 7/7 en 24/24 opvang op middellange of lange termijn.

De capaciteit van het centrum zal daarna geleidelijk toenemen met 10 plaatsen per dag om dan midden februari de volledige capaciteit van 150 plaatsen te bereiken.

Alle bewoners krijgen een volledig dienstenaanbod, dat voorziet in verblijf in twee- of driepersoonskamers (met sanitair bij elke kamer), maaltijden, maar ook globale geneeskundige en sociale begeleiding. Een team van 34 multidisciplinaire medewerkers verzorgt met een beurtrol dag en nacht de opvang en de begeleiding met de bedoeling deze mensen – duurzaam – van de straat weg te helpen.

De inrichting van dit gebouw – een voormalig bejaardentehuis – biedt een echte meerwaarde voor de kwaliteit van de opvang die we bieden: het feit dat mensen kunnen worden ondergebracht in kleine kamers, elk met eigen badkamer, zorgt ervoor dat ze in alle rust kunnen samenwonen en dat kan de efficiëntie van de sociale begeleiding alleen maar ten goede komen, wat voor hen alvast een eerste stap is om van de straat weg te komen“, zegt Arnaud Brouwez, de centrumverantwoordelijke.

De succesvolle opening van dit centrum was niet mogelijk geweest zonder de gecoördineerde inzet van onze HR-, logistieke en technische teams, aangezien we pas zeer recent groen licht hebben gekregen voor de opening. We verhogen opnieuw aanzienlijk de totale opvangcapaciteit van Samusocial zodat we voortaan elke nacht een oplossing kunnen bieden aan ruim 1.250 dakloze mensen. Het aantal alleenstaande dakloze mannen blijft toenemen, vooral sinds het begin van de opvangcrisis waarvan de gevolgen duidelijk zichtbaar zijn op straat“, zegt Marie Suraud, die verantwoordelijk is voor de operationele ontplooiing en de noodvoorzieningen bij Samusocial.

Over 3 maanden wordt dit gebouw een opvangcentrum voor gezinnen, alleenstaande mannen en vrouwen en Niet Begeleide Minderjarige vreemdelingen die internationale bescherming zoeken, ook beheerd door Samusocial in opdracht van het federaal agentschap Fedasil. De mannen die er tot dan verblijven, worden in meerdere fasen geheroriënteerd afhankelijk van hun profiel en hun kwetsbaarheid.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.