Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Pauze ! Eerste sessie in de ruimte gewijd aan de vrouwen van het centrum voor asielzoekers NOH.

24/03/2017

Centrum van Neder-Over-Hembeek*, vrijdag 17 maart, begin van de namiddag, niet ver van de kamers.

Julie, 29, is coordinator van het centrum van Neder-Over-Hembeek. We verlaten net de speelruimte voor de kinderen, waar jonge moeders hun kindjes zijn komen afzetten . Daar mogen ze de hele duur van de ontspanningsessie van hun mammas blijven spelen, onder het toeziend oog van Hassanin, maatschappelijk werker. Op weg naar het salon ontmoetten we meerdere vrouwen en moeders, die misschien nog niet op de hoogte zijn van deze nieuwe activiteit in het centrum.

Julie spreekt een van hen tegen:  “Hallo! Ben je al lang in het  centrum? “

Mvr X : « Sedert 09 maart »

Julie : « dan zal het niet meer lang duren voor je nieuws krijgt van de Vreemdelingendienst.  Wilt u met ons mee? “

 

 

 

 

 

 

 


Na wat uitleg over waar we haar uitnodigen, accepteert ze snel. In het centrum NOH, ontspanningmomenten  zijn zeldzaam. Julie legt uit: “We zien ze niet veel. Velen onder hen zijn afkomstig van culturen waarin hun leefruimte gescheiden is van die van mannen. Dit is precies de reden waarom we een ruimte wilden waar ze zich comfortabel voelen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, alleen onder  vrouwen “

Julie heeft het project  gedragen : zij was geïnspireerd door de “Donderdag van de vrouwen”, – een tweemaandelijkse sessie waar de vrouwen van de familiecentrum Samusocial in Sint-Lambrechts zich verzamelen rond een activiteit of om een bepaald onderwerp te bespreken – Julie zegt : “ik ben heel gevoelig op de problematieken dat de vrouwen hier beleven. Ik wou ze een kans geven, tijdens 2 uur per week hun dagelijkse problemen te vergeten. “

Het is 14:30, een tiental vrouwen zijn aanwezig . Voor dat het project werd opgezet konden de vrouwen van het centrum hun opinie geven : wat vonden ze van het idee ? Wat zouden ze graag willen doen? De antwoorden waren heel breid : sporten, naaien, lezen, over hun lichaam als vrouwen, als moeders praten…

OK dus. Om te beginnen : het creëren van een plek “alleen voor hen”. Onze partner Solidarité Grands Froids  nam de uitdaging op:  in enkele dagen was een comfortabel ruimte van ongeveer 50m2, warm en kleurrijk, opgericht. Banken, rijk gekleurde stoffen, tafels, yoga-tapijten, een bibliotheek, haak en brei sets… de plaats is erg gezellig.

« De vrijwilligers van ons partner Solidarité Grands Froids zijn vooral vrouwen. Ze weten waarover het gaat », zegt Julie.

Deze vrijdag, voor de eerste sessie, ontdekken de vrouwen de plek en kiezen voor verschillende activiteiten, alleen of in groepjes. De ene leest, andere breien …Vanaf volgende week vrijdag, zullen onderwerpen voor discussie op tafel komen…”we zullen praten over zaken zoals persoonlijke hygiëne, anticonceptie … Maar je moet nooit vergeten dat deze ruimte als eerste doel heeft dat de vrouwen zich goed voelen. Er is dus geen verplichting om te praten. En de vrouwen kunnen ervan zeker zijn, dat ze nooit beoordeeld worden. Het is misschien de juiste plek voor velen om over hun migratietocht te kunnen praten, tussen luisterende ooren. », aldus Julie.  “En omdat het team in het centrum voornamelijk uit mannen bestaat, komen ook vrouwen van de staff langs.  Het creëert een ander type relaties tussen de bewoners van het centrum en de werknemers. Voor mij is dit aleemaal zinvol. Geen twijfel.

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.