Huisvesting - Noodhuisvesting

Focus op de Vrouwencentra

In 2020 : Inwijding van 2 centra voor vrouwen

In het voorjaar van 2020 opende Samusocial haar eerste centrum exclusief voor de opvang van geïsoleerde vrouwen, in een gebouw dat tijdelijk ter beschikking werd gesteld door het Europees Parlement op het De Meeûsplein in Elsene. Eind augustus, toen het gebouw bezet was, zijn de bewoners van het centrum verhuisd naar een voormalig rusthuis in Molenbeek.

• Centrum De Meeûs:

110 plaatsen voor alleenstaande vrouwen in kamers met één of twee bedden. Het werd op 30 augustus 2020 gesloten.

• Centrum Molenbeek:

75 plaatsen voor alleenstaande vrouwen in 31 kamers van twee tot vier bedden, elk met eigen badkamer/douche, toilet en wastafel.

De infrastructurele kenmerken van de twee gebouwen (privé-vertrekken, enz.) waren bijzonder geschikt voor kwaliteitsaccommodatie.

De uitbreiding van de accommodatie tot een 24-uurs regime, aanvankelijk bedoeld om de circulatie van het virus naar buiten te beperken, heeft het gevoel van veiligheid en stabiliteit voor de vrouwen in het centrum aanzienlijk vergroot.

Dit heeft tot gevolg gehad dat de banden met en tussen de gehuisveste vrouwen zijn versterkt en dat zij de steun die zij krijgen bij het proces van heropening van hun rechten en het verlaten van de straat, hebben kunnen maximaliseren.