Onze activiteiten in 2020 - Huisvesting

Noodhuisvesting

Noodopvang biedt een onmiddellijke oplossing voor verschillende vormen van dakloosheid. Samusocial biedt centra voor gemengd publiek, alleenstaande vrouwen, alleenstaande mannen en gezinnen, en ook een medisch centrum, de Medihalte.

In 2020

 • 372.663 overnachtingen aangeboden
 • 5.933 opgevangen personen, waaronder 2.743 alleenstaande mannen, 916 alleenstaande vrouwen, 2.269 mensen in gezinsverband en 1.296 kinderen
 • 1.021 ingemiddelde accommodaties/dag

Sinds 2018 wordt nagedacht over de kwaliteit van de opvang in de Samusocial-accommodaties. Dit proces ligt nu op schema en komt met name tot uiting in belangrijke renovatiewerkzaamheden : opsplitsing van de slaapzalen in kleinere kamers, plaatsen van lockers, renovatie van de sanitaire voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes, enz.

De door de crisis gegenereerde maatregelen (beperking van de overbevolking in de centra en vermindering van de “buitensporige hoeveelheden” accommodatie) zouden kunnen worden gezien als een kans om de algemene kwaliteit van de opvang van het publiek te verbeteren.

De centra Vestje en Poincaré hebben al van deze renovaties geprofiteerd, maar op de lange termijn zullen alle opvangcentra van Samusocial een grondige renovatie ondergaan.

Ook werd een andere doelstelling nagestreefd: de vermindering van de publieksmenging in de centra. In 2020 hebben we de eerste noodopvang voor alleenstaande vrouwen kunnen openen, een onmisbaar hulpmiddel voor adequate opvang en ondersteuning.

Algemeen dienstenaanbod in de noodopvangcentra

 • Een 24-uursdienst, 7 dagen per week, voor de meest kwetsbaren zal in eerste instantie worden aangeboden, en vervolgens vanaf april worden uitgebreid tot alle inwoners, als reactie op regeringsmaatregelen ter bestrijding van de Covid-19-pandemie en het bevel om “thuis te blijven”.
 • Verblijf in gemeenschappelijke kamers (maximaal 12 bedden) of in privékamers;
 • Warme maaltijden ’s avonds en ’s middags (oorspronkelijk voor de meest kwetsbare personen die overdag in de centra mochten verblijven, later uitgebreid tot alle bewoners in het kader van de strijd tegen de Covid-19-pandemie), en ontbijt;
 • Toegang tot toiletten en wasgelegenheden;
 • Sociale permanentie en individuele gesprekken 7 dagen per week, zowel overdag als ’s avonds voor een sociale steun;
 • Verpleegkundige en medische permanentie 7 dagen per week in samenwerking met partners (ziekenhuizen, OCMW’s, huisartsen, medische centra, Dokters van de Wereld, Athéna, enz.);
 • Garderobeservice met verschoning van kleding geleverd door onze partner, de vzw Solidarité Grands Froids;
 • Toegang tot internet en computers om te zoeken naar huisvesting, banen, activiteiten, enz.;
 • Educatieve, recreatieve, artistieke, sport- en welzijnsactiviteiten.

Noodopvangvoorzieningen

Geïsoleerd gemengd publiek
Alleenstaande mannen
Vestje 110 structurele plaatsen; 85 vanaf maart 2020
Poincaré
110 structurele plaatsen; 100 vanaf maart 2020; gesloten in oktober 2020 voor werkzaamheden
Evere
180 tot 200 plaatsen
Botanisch
300 plaatsen; gesloten in april 2020
Alleenstaande vrouwen
Gezinnen
De Meeûs
110 plaatsen; open van eind april tot eind augustus 2020
Molenbeek
75 plaatsen; open eind augustus 2020
Woluwe
125 structurele plaatsen
Hotel
365 plaatsen
 

Covid-19 vleugels

 

Gemedicaliseerde centrum
Vestje 7 19 plaatsen
Hotel Sint-Maria 70 plaatsen
De Medihalte 38 plaatsen