Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

“Rechtenpaleis”: vrijwel 800 aanvragers van internationale bescherming geteld bij de sociale screening.

26/01/2023

Al wekenlang verblijven honderden mensen in onwaardige omstandigheden in wat ondertussen bekendstaat als het “Rechtenpaleis”, een kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek. Een groot deel van de bewoners zijn aanvragers van internationale bescherming die recht hebben op accommodatie in het opvangnetwerk beheerd door het agentschap Fedasil.

Vorige donderdag zijn Samusocial, Fedasil en Bruss’help gestart met een sociale screening om een inventaris op te maken van de toestand waarin de hulpbehoevende bewoners van het Paleis verkeren. Op twee dagen tijd werden 784 personen gezien, waarvan er 783 een bijlage 26 hadden; de enige persoon die niet over het document beschikte, diende zich de volgende dag aan te melden bij de Dienst Vreemdelingenzaken.
Na analyse van elke situatie maakt Fedasil bekend dat van de 784 geregistreerde personnes er 735 daadwerkelijk recht hebben op opvang.
Uit onze eerste vaststellingen blijkt alvast dat de meeste geïnventariseerde personen inderdaad bewoners van het Paleis zijn.


Deze eerste cijfers bevestigen echter overduidelijk dat er snel voldoende capaciteit moet komen om de duizenden mensen die recht hebben op opvang te huisvesten, ongeacht de plaats waar zij momenteel vertoeven. 

Het daklozennetwerk lijdt onder de gevolgen van deze opvangcrisis, waardoor onze teams elke avond tientallen alleenstaande mannen die om onderdak vragen moeten afwijzen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.