Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samira verblijft met haar twee tienerdochters in ons noodopvangcentrum voor gezinnen.

07/01/2022

 

Tot een paar maanden geleden had niemand kunnen vermoeden dat Samira, moeder van twee dochters, plotseling zonder oplossing voor onderdak zou komen te zitten. 

“Ik ben sinds 5 jaar gescheiden en woonde tot voor kort in Ganshoren met mijn twee dochters, 12 en 13 jaar oud. Ik werd erg verliefd op mijn bovenbuurman, die samenwoonde met zijn tweelingdochters. Het was liefde op het eerste gezicht, en ik kon zien dat hij een goede vader was. We konden niet zonder elkaar.”  

Maar de mooie romance van Samira loopt fout.

“Na een relatie van twee jaar met ups en downs, is hij verhuisd naar Sint-Pieters-Woluwe. We gingen elk weekend naar hem toe, en toen besloten we om samen te gaan wonen. We verlieten ons appartement waar we 13 jaar hadden gewoond. Ik heb al onze meubels verkocht. De eerste paar dagen ging het goed, maar toen begonnen de problemen. Hij is moslim, wij zijn katholiek. Hoewel geen van onze families echt religieus is, begonnen onze dochters te ruziën, en wilden zij meer ostentatief laten zien tot welke godsdienst zij behoorden. Het is waarschijnlijk iets puberaal, een manier om de eigen identiteit te bevestigen tegenover anderen, zijn dochter wilde een sluier dragen, de mijne een kruis. En het liep uit de hand. Maar buiten de spanningen tussen onze kinderen, moesten we vooral ook zijn ritme en levensstijl overnemen. Op een dag maakte hij het heel duidelijk: “Als het je niet bevalt, kun je vertrekken”. Dus heb ik onze spullen gepakt, mijn kat, ik nam mijn meisjes, en zo stonden we dan huilend op straat.” 

Samira wordt al gauw opgevangen bij Samusocial, eerst in het centrum voor geïsoleerde vrouwen en daarna in het centrum voor gezinnen. 

“Ik ben hier nog maar kort, en ik probeer ervoor te zorgen dat we hier zo snel mogelijk kunnen vertrekken,” zegt Samira. “De maatschappelijk werkers helpen ons, maar het is aan mij om ervoor te zorgen dat de zaken vooruit gaan. We zullen in een transitwoning kunnen gaan wonen, om daarna een privéwoning te vinden. Morgen heb ik een afspraak om het huis te bekijken. Ik krijg een werkloosheidsuitkering, maar slechts 500 euro in plaats van 1300 omdat ik nog steeds wettelijk samenwoon met mijn ex. Ik ben op zoek naar een job en ik ga een “Selor” taaltest doen. Ik zou graag chauffeur bij de MIVB worden, bewaker of veiligheidsagent bij de politie. Nu moeten we vooruit zien te komen.” 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.