Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial vreest een humanitaire crisis na de beslissing van de Staatssecretaris om de opvang van alleenstaande mannen stop te zetten.

30/08/2023

Samusocial verneemt via de pers dat Fedasil stopt met de “tijdelijke” opvang van alleenstaande mannen die internationale bescherming vragen. Zij zijn voortaan veroordeeld tot een bestaan als dakloze in de straten van Brussel. 

Deze beslissing luidt een toename in van het aantal daklozen op straat en van het aantal mensen aan wie opvang moet worden geweigerd zodat honderden mensen – mannen, vrouwen en gezinnen – noodgedwongen op straat gaan moeten slapen gezien de beperkte capaciteit van onze centra die nu al verzadigd zijn.

Deze beslissing is ook een voorbode van een verdere verscherping van de opvangcrisis, die vandaag al honderden aanvragers van internationale bescherming op straat heeft doen belanden met ongeziene humanitaire crisissen tot gevolg, zoals we die hebben gekend tegenover het Klein Kasteeltje, in megakraakpanden zoals het Paleis der Rechten en overal in de Brusselse openbare ruimte – en zeker bij het Zuidstation – waar mensen die geen onderdak vinden een toevluchtsoord zoeken.

De noden gaan alleen maar toenemen naarmate de winter nadert. Wij bereiden ons daarop voor met onze partners en Bruss’help, het gewestelijk coördinatieorgaan voor de hulp aan daklozen. We betreuren het totaal gebrek aan informatie en coördinatie met de mensen op het terrein, die nochtans als eerste de gevolgen van deze beslissing zullen ondergaan.

Uiteraard moeten kinderen en vrouwen onderdak krijgen, maar de Federale overheid moet haar verplichtingen nakomen tegenover alle asielzoekers. Er moeten oplossingen gevonden worden om ervoor te zorgen dat geen enkele asielzoeker die recht heeft op opvang gedwongen wordt om buiten te slapen. Niet deze winter maar ook niet de rest van het jaar.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.