Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial maakt zich klaar om Oekraïense vluchtelingen in Brussel op te vangen

04/03/2022

De voorbije dagen kregen onze teams oproepen om onderdak te bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne.

Dinsdagavond werd een eerste Oekraïens gezin, een echtpaar met drie kinderen, verwelkomd in ons centrum in Oudergem. Zij kunnen er op adem komen in afwachting van huisvestingsmogelijkheden op langere termijn die door de regering ter beschikking zullen worden gesteld.

Ook via onze noodlijn krijgen we dagelijks meerdere oproepen binnen (afgelopen donderdag 38 aanvragen voor onderdak) van mensen die rechtstreeks uit Oekraïne komen, voornamelijk mannen. De meesten konden niet worden ondergebracht: de beschikbare capaciteiten voor alleenstaande mannen zijn immers verzadigd.

Gisteravond hadden echter vijf mannen op de vlucht uit Oekraïne het geluk een van de beschikbare plaatsen te bemachtigen in ons opvangcentrum voor alleenstaande mannen in Evere. Onder hen drie studenten uit Kiev. “Het zijn Congolese studenten die op een universiteitscampus in Oekraïne verbleven toen het conflict uitbrak. Zij vluchtten met de bus, per trein en te voet, 40 km over de Poolse grens. Ze hopen alle drie op erkenning, niet zozeer als vluchtelingen, maar vooral om hun studies te kunnen hervatten!”, zegt Céline Decourrière, PMS-adviseur in het opvangcentrum voor alleenstaande mannen in Evere.

Op onze hotline kwamen ook al verschillende oproepen binnen van personen die zich zorgen maken over hun familieleden die op weg zijn naar Brussel en voor wie een oplossing moet worden gevonden.

Samusocial brengt nu alles in gereedheid en helpt de teams van het Rode Kruis Vlaanderen en het federaal agentschap Fedasil, die de opening voorbereiden van een centrum met 100 à 250 plaatsen in Molenbeek, vanaf vanavond. “Vandaag brengen onze collega’s verzorgingsmateriaal voor zuigelingen, luiers, poedermelk en schone kleren mee om ter plaatse een verzorgingsruimte in te richten. Acht Samusocial-medewerkers zullen de vrijwilligers van het Rode Kruis versterken die instaan voor de opvang ter plaatse van de hulpzoekenden”, aldus Marina Delhumeau, algemeen coördinator van de eenheid Asiel en Migratie.

Onze teams blijven waakzaam, in het bijzonder de mobiele ploegen die dag en nacht door de straten van het Gewest zwerven om de meest kwetsbaren te helpen. Wij houden ons ook klaar om, in overleg met de gewestelijke overheden, te bekijken of het nodig is om binnen ons systeem extra opvangplaatsen voor daklozen open te stellen.

Afhankelijk van het verloop van onze besprekingen met de gewestelijke overheden zullen wij onze opvangcapaciteit voor daklozen uitbreiden.

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.