Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Op 31 mei sluit Samusocial 220 plaatsen, waaronder 150 plaatsen voor mensen in gezinsverband.

28/05/2021

Op 31 mei sluit Samusocial 220 noodopvangplaatsen in het Brusselse gewest. Op het einde van deze maand eindigt namelijk de buitengewone financiering vrijgemaakt door het Brusselse gewest in 2020 om extra opvangstructuren te openen als antwoord op de Covid-19 pandemie.

Praktisch zijn er twee centra betrokken, die geopend werden in opgeëiste hotels tijdens de Covid-19 crisis: een centrum voor gezinnen gevestigd in de Noordwijk, waar de capaciteit zal verminderen van 450 tot 250 plaatsen en een centrum dat 70 vrouwen huisvest in de Lemonnierwijk en dat haar deuren moet sluiten.

Een deel van het gehuisveste publiek in deze twee centra zal opgevangen kunnen worden in de andere noodverblijfcentra van Samusocial. Onze capaciteit zal niettemin dalen van 1.020 tot 800 opvangplaatsen, waardoor we verplicht zijn de huisvesting en de begeleiding van 220 personen niet verder te zetten vanaf 31 mei.

70 mannen en 150 personen in gezinnen – waaronder 93 kinderen – zonder oplossing inzake huisvesting

Onze medisch-psychisch-sociale teams hebben bepaald welke personen prioritair zijn voor verdere huisvesting op basis van kwetsbaarheidscriteria zoals leeftijd, medische toestand, psychologische fragiliteit enz.

In totaal zullen dus 70 alleenstaande mannen en 150 personen in een gezin waaronder 93 kinderen niet meer gehuisvest kunnen worden door Samusocial.

Elke dag nog 800 personen opgevangen waaronder 370 plaatsen voor gezinnen

Op 31 mei zullen 6 noodverblijfcentra nog een totale capaciteit bieden van 800 plaatsen, hetzij 370 plaatsen voor gezinnen, 200 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en 230 plaatsen voor alleenstaande mannen.

Deze capaciteit blijft hoger dan die in de voorgaande jaren door de GGC gefinancierd, met name dankzij het extra budget dat de gewestelijke autoriteiten ter beschikking hebben gesteld om rekening te houden met de behoeften van de gezondheidscrisis.

Ronddolende gezinnen: een constant stijgend probleem

Sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis in maart 2020 heeft Samusocial meer dan 759 gezinnen gehuisvest (voorlopige balans afgesloten op 15 mei 2021). Op 21 mei waren er nog 148 gezinnen (524 personen) gehuisvest in onze centra aangezien de 611 andere gezinnen waren begeleid naar noodoplossingen weg van de straat.

Het fenomeen van dolende gezinnen overschrijdt ruimschoots de capaciteiten van Samusocial van Brussel. In veel gevallen heeft de toestand van de mensen te maken met een nationaal, zelfs Europees probleem. Een bepaald aantal gezinnen bevindt zich in een illegale administratieve situatie (niet-Europese personen in een illegale situatie, Europese onderdanen zonder officieel adres en dus de facto in een illegale situatie); het wordt dus heel moeilijk en zelfs onmogelijk voor onze teams om hen perspectieven te bieden qua verwijzing naar wettelijke oplossingen om weg van de straat te geraken.

Alleenstaande vrouwen: gegarandeerde opvang en specifieke behandeling nodig

Alleenstaande vrouwen zijn in het bijzonder blootgesteld aan het gevaar van geweld en agressie. We doen er alles aan om een plaats te garanderen voor dit publiek, dat dus niet rechtstreeks betrokken is bij de huidige sluiting van plaatsen.

Bovendien moeten de vrouwen adequate opvang en begeleiding kunnen krijgen in het kader van specifieke opvangstructuren.

Alleenstaande mannen: velen zonder papieren zonder mogelijkheid om weg van de straat te geraken.

Alleenstaande mannen vormen het grootste publiek op straat. Onder hen, velen zonder papieren voor wie de begeleidingsmogelijkheden om weg van de straat te geraken beperkt of zelfs onbestaande zijn. Het gebrek aan perspectieven van oplossingen voor dit publiek plaatst het in de eerste linie van de personen die betrokken zijn bij verminderingen van de opvangcapaciteiten.

Maar wie zijn deze mensen die geholpen worden door Samusocial? 3 voorbeelden van mensen in een bepaalde situatie, momenteel gesteund door Samusocial en voor wie er geen oplossing is om weg van de straat te geraken.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.