Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial opent een nieuw opvangcentrum voor gezinnen

20/01/2023

Ons gezinscentrum dat tot voor kort in Sint-Lambrechts-Woluwe was gevestigd, krijgt een nieuwe look en een nieuw adres in buurgemeente Schaarbeek. Een korte rondleiding.

Door de grote, propere ramen schijnt de zon binnen in de gemeenschappelijke ruimten, wat een zindering door het gebouw jaagt. In dit voormalige Schaarbeekse politiekantoor dat volledig werd heringericht, wonen nu vrouwen, mannen en kinderen met begeleiding van Samusocial. Onder hen ook Demba*, die al bijna een jaar met zijn levenspartner en zijn twee kinderen in onze opvangcentra verblijft. “Het verschil met het oude gebouw is groot” zegt hij beslist. “Het is hier netjes, modern… Zelfs het eten lijkt beter” voegt hij er glimlachend aan toe.

Demba, dans l'espace puériculture et petite enfance du nouveau centre de Schaerbeek

Demba, in de peuterspeelzaal van het nieuwe centrum in Schaarbeek

Na een problematische relatiebreuk die ervoor zorgde dat hij twee jaar geleden dakloos werd, zonder inkomen en zonder verblijfsvergunning, klopte Demba aan bij Samusocial om ‘een nieuw leven te beginnen’. Met de steun van onze maatschappelijk werkers en een advocaat slaagt hij er stilaan in om beweging te krijgen in zijn situatie. “Ik heb een uitkering kunnen krijgen van het OCMW” vertelt hij. “Nu kan ik eindelijk een job zoeken en een appartement huren voor mijn vriendin en mijn kinderen. We zullen het hele team van het centrum missen. Ze zijn geweldig! Iedereen kent hier iedereen, ik beschouw ze ondertussen als mijn tweede familie. Maar het is tijd om weer op eigen benen te staan” zegt hij.

Net als Demba voldoen de andere gezinnen die in dit tweedelijnscentrum verblijven aan een aantal criteria om toegang te krijgen tot een woning. “Hun administratieve situatie moet op korte, middellange of lange termijn gedeblokkeerd kunnen worden” aldus Clément Foissac, die de leiding heeft over het centrum. Als Demba het centrum verlaat, neemt een nieuw gezin afkomstig van onze eerstelijns noodopvang zijn plaats in.

In totaal zijn er 28 kamers met één tot vier plaatsen beschikbaar voor in totaal 89 personen. Dit is de eerste keer dat Samusocial een opvangcentrum opent met minder dan 100 plaatsen en dat is welbewust. Het is onze bedoeling om structuren op mensenmaat uit te bouwen die garant staan voor een kwalitatieve opvang. “Dit nieuwe centrum is een onderdeel van het proces waarmee Samusocial bijna vier jaar geleden is gestart om de kwaliteit van de opvang te verbeteren” vertelt Sébastien Roy, Algemeen Directeur. “Wij willen natuurlijk een veilige opvang kunnen bieden om te voorkomen dat gezinnen in de noodopvang terechtkomen, maar ook om voor een aangepaste en zo doeltreffend mogelijke begeleiding te kunnen zorgen naar oplossingen om weg te geraken van de straat“.

Samantha, puéricultrice au nouveau centre pour familles

Samantha, kinderverzorgster in het nieuwe gezinscentrum

Een korte rondleiding door het gebouw brengt ons langs een bibliotheek, een wasruimte, een lokaal voor kinderwagens, een peuterspeelzaal en de sociale permanentie. De indeling van de 2.500 m² volledig vernieuwde verblijfruimte is duidelijk ontworpen om gezinnen met kinderen een opvang te bieden die zo goed als mogelijk aan hun noden is aangepast. “Meer dan 60% van onze bewoners zijn kinderen, waaronder veel baby’s” knikt Clément Foissac.

Maar ook al dragen de gezinnen die in het centrum verblijven een heleboel pijnlijke ervaringen met zich mee, hier zijn ze allemaal zeker van een verzorgde en gastvrije opvang.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.