Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial opent een nieuw opvangtehuis voor 160 bijzonder kwetsbare mensen.

23/11/2021

Op 15 november opende Samusocial een nieuw permanent centrum voor kwetsbare personen aan de Prins van Luiklaan in Anderlecht.

Het centrum heeft een capaciteit van 160 plaatsen en is het hele jaar open voor de opvang, verzorging en begeleiding van daklozen die verzorging nodig hebben en van geïsoleerde mensen – alleenstaande mannen en vrouwen – die bijzonder kwetsbaar zijn.

Het nieuwe centrum is nu de thuisbasis van ons programma voor medische accommodatie, MediHalte, dat medische zorg biedt aan 45 mensen. Van de 45 plaatsen zijn er 30 bedden bestemd voor een kort verblijf (van enkele dagen tot 2 maanden) voor mensen met acute aandoeningen en 15 bedden voor lang verblijf (2 maanden en meer) voor mensen met chronische aandoeningen. 

Nog eens 115 plaatsen zijn bestemd voor geïsoleerde mensen – 70 vrouwen en 45 mannen – die als bijzonder kwetsbaar worden beschouwd en een veilige en stabiliserende omgeving nodig hebben. 

Om een volledige en aangepaste opvang en begeleiding te kunnen bieden, wordt een beroep gedaan op multidisciplinaire – medische, psychologische en sociale – vaardigheden. Een arts, verpleegsters, verzorgingsassistenten, maatschappelijk werkers en opvoeders zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en de opvolging van de bewoners van dit centrum in de zoektocht naar oplossingen op lange termijn om het leven op straat te verlaten. 

Fabienne de Leval, Operationeel Directeur: Met de opening van dit nieuwe centrum komt Samusocial tegemoet aan de behoefte om een zo geïndividualiseerd mogelijk onthaal en begeleiding te bieden, rekening houdend met de psycho-medisch-sociale kwetsbaarheid van elke persoon. Het doel is tweevoudig: opvang en passende zorg bieden om de kwetsbare persoon in de best mogelijke omstandigheden te stabiliseren, en steun op maat bieden voor oplossingen om de straat te verlaten. 

Tot op heden worden de activiteiten van het centrum gedeeltelijk gefinancierd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en het RIZIV, maar de Samusocial is op zoek naar particuliere financieringsmogelijkheden om het dienstenaanbod van het centrum te vervolledigen.  

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.