Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial sluit 330 opvangplaatsen, waaronder 135 plaatsen voor gezinnen

14/04/2022

Zoals elk jaar aan het eind van de winter, moet Samusocial zijn capaciteit verminderen. Op vrijdag 15 april worden in verschillende centra bijna 330 plaatsen gesloten, waaronder 135 plaatsen voor gezinnen.

Vanaf 15 april sluit Samusocial 330 plaatsen, waaronder bijna 200 plaatsen voor geïsoleerde mannen en vrouwen en 135 plaatsen voor gezinnen met kinderen.

Voor de teams op het terrein vormt de sluiting van plaatsen een probleem die moet worden aangepakt door aandacht te besteden aan de meest kwetsbare mensen.

Kevin De Blander, Coördinator van het gezinscentrum van Oudergem: “We moeten de capaciteit van ons centrum verminderen terwijl wij in slechts tien dagen zes nieuwe situaties hebben moeten opvangen van moeders met kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Om nog maar te zwijgen van de verzoeken van andere gezinnen… Voor de teams is het een echt gevoel van falen om de mensen te moeten selecteren die niet verder geholpen kunnen worden. En hen dan moeten vertellen dat ze onze centra moeten verlaten”.

Fabienne de Leval, Operationeel Directrice van Samusocial: “Wij moeten kunnen reageren op de risico’s die het koude weer met zich meebrengt, maar de seizoensgebondenheid van de opvang is moeilijk te beheren, vooral voor het publiek van gezinnen met kinderen die een voortdurende follow-up nodig hebben… Wij hebben steun voor deze mensen op gang gebracht, de kinderen zijn (her)ingeschreven op school en wanneer de opvangplaatsen sluiten, is het ook de follow-up die onderbroken wordt…”. Bijvoorbeeld, van de 100 mensen met een gezin die vrijdag aan het eind van hun verblijf in het centrum van Oudergem zijn, zijn 64 kinderen, van wie er 23 naar school gingen of een plaats hadden in een crèche.

De laatste jaren is het aantal kwetsbare gezinnen toegenomen, vooral vrouwen met kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, en die een steeds groter deel van de bevolking in onze centra uitmaken. En de situatie is nog moeilijker voor deze vrouwen wanneer zij zich in een onregelmatige situatie bevinden. Er is weinig of geen alternatieve opvang voor hen, afgezien van Samusocial en het Rode Kruis, de organisaties die het meest getroffen worden door de vermindering van de opvangcapaciteit.

Sinds het begin van de winteropvang op 15 november heeft Samusocial 1.306 mensen in gezinnen (406 gezinnen) opgevangen, van wie 784 kinderen. Hoewel de meesten naar andere opvangplaatsen zijn doorverwezen, verbleven er deze week nog 450 mensen in gezinnen in onze centra voordat de capaciteit op vrijdag zal worden verminderd.  

 

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.