Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Samusocial start het Winterplan 2015-2016

16/11/2015

Vandaag, maandag 16 november, lanceert Samusocial het winterplan voor daklozen in Brussel door twee projecten op te starten:

 • Het regionaal winterplan op initiatief van de Ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Céline Fremault en Pascal Smet. In een eerste fase worden 300 opvangplaatsen geopend in het gebouw van de Koningsstraat, dat ter beschikking gesteld wordt door het OCMW van Brussel. In een tweede fase zullen er nog 400 à 500 plaatsen bijkomen; het doel is dat in periodes van grote koude niemand vergeefs naar opvang hoeft te zoeken.
 • Het federaal winterplan op initiatief van Elke Sleurs, Staatssecretaris bevoegd voor Armoedebestrijding.
  Binnen dit plan komen, ook op maandag 16 november, 300 plaatsen beschikbaar in het opvangcentrum in de Kennisstraat te Schaarbeek.Vandaag komen er dus 600 extra plaatsen beschikbaar bovenop de 300 vaste opvangplaatsen van Samusocial: 110 in de dringende noodopvang, 150 in het familieopvangcentrum en 38 in het medisch opvangcentrum.
  Samusocial zal dus vanaf nu opvang kunnen bieden aan in totaal 900 daklozen.Op termijn zullen er tijdens de winter 2015-2016 dus ruim 1400 personen opgevangen kunnen worden.Het winterplan 2015-2016 in de praktijk:Een geïntegreerde opvang
  Elke opgevangen persoon kan naast een plek om te overnachten gebruik maken van het dienstenaanbod van Samusocial:
  Een warme maaltijd ’s avonds en een ontbijt ‘s ochtends.
  Toegang tot sanitair (douches, Wc’s).
  Een psychosociale permanentie: individuele gesprekken ’s avonds met verwijzing naar overdag beschikbare diensten (OCMW, sociale restaurants, sociale diensten, enz.).
  Een medische en paramedische permanentie: consultaties bij de vrijwillig werkende verplegers en artsen van Dokters van de Wereld.
  Een kledingdienst beheerd door de vzw Solidarité Grands Froids die schone kleren uitdeelt.
  De winteropvangcentra voor alleenstaanden zijn enkel ’s avonds en s’ nachts open: vanaf 18 u voor de meeste kwetsbare personen en vanaf 20 u voor de rest. Overdag kunnen de daklozen terecht bij de dagcentra aangesloten bij het project “Winter 86.400” met wie Samusocial nauw samenwerkt.
  Het vaste gebouw van Samusocial en het familiecentrum zijn 24/24u geopend. Deze twee gebouwen herbergen voornamelijk gezinnen met kinderen en personen waarvan de situatie een dag- en nachtopvang vereist (medische problemen, psychologische kwetsbaarheid, partnergeweld, enz.).

  De gebruikers van het winterplan worden ’s avonds verwelkomd nadat ze hun plek telefonisch hebben gereserveerd via het gratis nummer 0800/99.340, bereikbaar vanaf 14 u.
  In overleg met de daklozenhulpverenigingen kunnen regelmatige gebruikers en/of meer kwetsbare personen een gereserveerde plaats krijgen zonder elke dag te hoeven bellen.

  Een mobiele dienst – de maraude
  Als aanvulling op het winterplan is een mobiele dienst noodzakelijk om ook diegene te kunnen bereiken die niet meer in staat zijn zelf naar opvang te zoeken of die weigeren de nacht in een opvangcentrum door te brengen.
  Net als de rest van het jaar zullen de maraudes van Samusocial de straten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven doorkruisen om hulp te bieden aan de moeilijkst bereikbare daklozen: een luisterend oor, medische verzorging, psycho-sociale begeleiding, doorverwijzing naar noodopvangcentra…

  Samusocial wenst zijn partners uit de privé-sector te bedanken – de Nationale Loterij, Carrefour, Interparking en Belfius – alsook de vrijwilligers van Dokters van de Wereld en “Solidarité Grands Froids” voor hun ondersteuning van het winterplan 2015-2016.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.