Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Shiatsu, tot rust komen en genieten in het Familiecentrum van Samusocial

10/07/2019

Een maandagochtend in het gezinscentrum van Samusocial. Maar het blijkt niet zomaar een maandagochtend : Pierre, Sabine en Nathalie gaan een hele voormiddag lang hun massagetalenten botvieren op de bewoners van het gezinscentrum. Elke massage duurt 40 minuten, elke masseur ontvangt 3 bewoners.

De matjes liggen alvast op de grond. De eerste bewoners komen een beetje verlegen binnen : dit is de eerste keer dat ze gemasseerd worden in het kader van hun verblijf bij Samusocial.

Iedereen neemt plaats. Pierre, Sabine en Nathalie nemen de tijd om een praatje te slaan vóór ze aan de slag gaan. Ze leggen uit wat precies de bedoeling is en vragen de betrokkene om aan te geven waar die pijn heeft.

Sabine spreekt Aïcha aan : « Goedemorgen. Kent u Shiatsu ? Het is een ontspannende massage waarbij ik druk uitoefen op de meridianen om de energie te laten circuleren in het lichaam. Hebt u ergens pijn ? » Aïcha antwoordt « Ik heb pijn in mijn benen, ik zit met grote spataders. En ik heb ook rugpijn. Ik moet geopereerd worden.»

Er bevinden zich zes personen in de ruimte die baadt in het zonlicht. Drie keer twee personen. Er heerst een bijzonder serene sfeer. Soms wordt de stilte even doorbroken door een vraag of een aanwijzing.

Nathalie masseert Sandrine en informeert zachtjes : « Hebt u het koud ? Wenst u een dekentje ? Hebt u ook vanbinnen een koud gevoel ? » En als het dekentje er ligt : « Laat u gaan, laat los, laat los en probeer niet mee te helpen. Duw hard op mijn hand. Duwen, duwen, duwen….OK. Laat los nu. Gaat het ? Als er iets niet gaat, als u ergens pijn hebt, dan zegt u het mij. »

Nadien legt Nathalie uit : « Het is heel interessant want dit is niet het publiek dat wij doorgaans masseren. Het voelt niet hetzelfde aan. Als je een lichaam aanraakt, voel je wat het heeft meegemaakt. En hier is meer stress, deze mensen zijn meer op hun hoede, ze laten zich minder gaan. Wij gaan op zoek naar hun kwetsuren. Wij treden in interactie met het lichaam van de ontvanger tot op de grens van wat de persoon aanvaardt. Dat vereist voortdurende aanpassing. Je moet de zorgen kunnen afstemmen op de persoon, je moet iets kunnen overbrengen. Maar je mag vooral geen vooroordelen hebben. »

 

 

 

 

 

 

Pierre masseert Hassan. Hassan laat een nerveus lachje horen. Hij heeft het moeilijk om zich te ontspannen. Op het einde van de massage komt Pierre hierop terug : « Deze man was erg gespannen. Ik had een shiatsu voorzien voor zijn hele lichaam. Ik wilde dat hij zich zou laten gaan. Maar het was duidelijk dat dit hier geen zin had. Bent u bekend met de Chinese geneeskunde ? De 5 elementen zijn verbonden met onze organen. Het nerveuze lachje staat voor het element ‘vuur’ dat aansluit bij de hartmeridiaan. Bij Hassan voelde ik een grote ontreddering, heimwee naar zijn land. Ik hoop dat ik wat troost heb kunnen bieden. »

 

 

 

 

 

 

De massage van Aïcha loopt zeer zacht uit. Ze opent de ogen, slaakt een diepe zucht en glimlacht naar Nathalie : « Dank u. Dank u zeer. Goede dingen duren nooit lang genoeg. Dit heeft mijn rugpijn verlicht. En dat voor de tweede keer. Het doet me goed. »

 

 

 

 

 

 

Sabine komt nog even terug op deze ervaring : « Ik heb geaarzeld voor ik kwam maar alles verloopt zeer goed. Het is zeer verrijkend. Zo krijgen we de kans om in contact te komen met een nieuw publiek. shiatsu is gebaseerd op geven en nemen. Ik weet dat als ik geef, ik ook zal terugkrijgen. Hier krijg je veel, bijna twee keer zoveel als je geeft. Dit zijn enigszins speciale patiënten …»

DANK aan Pierre, Sabine en Nathalie en aan de andere vrijwilligers van de Brusselse therapeutische Shiatsuschool  voor de tijd die zij twee keer per maand steken in het welzijn van de bewoners van het Gezinscentrum van Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.