Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Sluiting van het winterplan op 2mei : 1.000 daklozen, waaronder 300 bijzonder kwetsbaren, landen weer op straat

27/04/2018

Het winterplan loopt ten einde.

Na de sluiting van het « Borrens »-centrum, eind maart, en de sluiting  van de 300 winterplaatsen in het centrum “Poincaré” midden april, zal het centrum van de Koningstraat (300 plaatsen) zijn deuren sluiten op 2 mei om 8uur.

 Vanaf 2 mei s’avonds keert Samusocial op zijn oorspronkelijke opvangcapaciteit terug (378 plaatsen):

  • 110 plaatsen in het noodopvangcentrum van het Vestjestraat
  • 110 plaatsen in het noodopvangcentrum van de Poincarélaan
  • 120 plaatsen in het Familiecentrum – Woluwe
  • 38 gemedicaliseerde plaatsen in de MediHalte

Het centrum van Haren, beheerd door het Consortium Rode Kruis/DvdW/CAW Brussel, zal deze maandag 30 april sluiten.

Vanaf 2 mei zal Samusocial niet meer in staat zijn om de vele aanvragen tot opvang positief te beantwoorden. Dit onvermogen geldt voor alle categorieën mensen: gezinnen, alleenstaande mannen, maar ook alleenstaande vrouwen.

Echter hebben onze psycho-sociale en medische teams meer dan 300 personen als bijzonder kwetsbaar geidentificeerd. Vanaf 2 mei kan Samusocial deze mensen geen onderdak meer aanbieden wegens een tekorte aan opvangcapaciteit : de 375 permanente plaatsen zijn al bezet door andere kwetsbare mensen.
Onder de 300 personen zonder onderdak-oplossing vanaf volgende woensdag, zijn er:

  • 190 personen in gezinsverband (waaronder 130 personen in het centrum Haren, beheerd door het Rode Kruis)
  • 60 alleenstaande mannen (waaronder 12 die in het centrum Haren logeerden)
  • 65 alleenstaande vrouwen  (waaronder 20 die in het centrum Haren logeerden)

Onze teams zijn bijzonder bezorgd dit jaar, voornamelijk over de kwestie van het steeds groter aantal gezinnen, maar ook over de snelle groei van de aanvragen top opvang van alleenstaande vrouwen. Deze afgelopen weken waren ieder avond tot 170 vrouwen in onze centra geregistreerd.
Voor de eerste keer in de geschiedenis van Samusocial zullen onze teams na de sluiting van de winteropvang niet in staat zijn om alle vrouwen met een aanvraag tot opvang te verwelkomen. Onze bezorgdheid is des te groter omdat vrouwen een grotere risiko op agressies op straat lopen.

Vanaf woensdag 2 mei is het registratiesysteem via telefoon weer geldig : de personen die over geen prioritair opvang beschikken moeten hun aanvraag via ons groen-nummer 0800/99.340 laten registreren, iedere dag vanaf 18u (in plaats van 14u tijdens het winterplan).

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.