Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Souhade, 52 jaar oud, bewoonster van het opvangcentrum voor vrouwen Louiza: « het kost inspanning om zonder negatieve gevoelens te leven ».

19/09/2022

Souhade groeit op in een gezin met haar vader, broer, zussen en stiefmoeder. Maar voor die laatste kan ze niets goeds doen. Na de zoveelste mishandeling verlaat ze op twaalfjarige leeftijd het gezin. Haar leven kent een stormachtig verloop in opvang en internaat, waarna ze op zoek gaat naar haar moeder in Marokko. Daar blijft ze uiteindelijk 16 jaar om op 32-jarige leeftijd terug te keren naar België.

« In 2004 ben ik getrouwd met een Albanese man.  Met hem was het altijd iets, hij ging vreemd en ik ben beginnen drinken. Na een tijd was ik verslaafd aan de drank; ik probeerde meerdere keren af te kicken, maar ik herviel altijd. In 2015 heb ik een zelfmoordpoging ondernomen door de gaskraan open te draaien. Toen ben ik uit mijn woning gezet omdat ik de andere huurders in gevaar bracht. Zo ben ik de eerste keer hier terechtgekomen, bij Samusocial. Tussendoor woonde ik ook wel bij mijn broer, maar van hen kreeg ik klappen. Dus bleef ik naar hier terugkomen. »

Souhade hervat de ontwenning en werkt af en toe bij een partnervereniging van Samusocial, Solidarité Grands Froids. Maar eenvoudig is het niet. Ze hervalt telkens weer en begint cocaïne en ether te gebruiken.  « Als het afkicken mislukt, voel ik dat als een enorme tijdverspilling. Dan voel ik me schuldig. Dan kan ik mezelf niet meer uitstaan en was ik me een tijd niet meer of kam ik mijn haar niet langer. Maar de teams hier zien dat. Ik weet zeer goed dat ze bezorgd zijn. Ze motiveren me weer en dan voel ik me sterk, ook al herval ik daarna weer. Ik heb soms gedacht ik dat ik gek werd, maar nee, daarna gaat het weer. Ik weet dat ik hulp nodig heb, ik kan het niet alleen. Het vergt inspanning om zonder negatieve gevoelens te leven. Ik heb nu net een aanvraag voor een ontwenningskuur en nazorg ingediend. »

« Nu ik doelen heb, kan ik ook slagen. Ik wil een eigen thuis. Ik zou graag in een dierenasiel werken. Ik wil mijn nichtjes zien opgroeien want zelf heb ik geen kinderen. Daar moet ik mee beginnen, want een eigen appartement zonder doel in het leven, dat heeft geen zin… »

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.