Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Stukje leven in de casa resalto

18/05/2022

Casa Resalto, is een van de gemeenschappelijke huizen van Samusocial. Net als Casa Vesta omvat het een programma met doorgangshuisvesting tussen de opvang in onze noodcentra en de individuele huisvesting om mensen van de straat te halen.

Vandaag wonen er 19 vrouwen en moeders in Casa Resalto waar ze sociale begeleiding krijgen om hun verdere leven op het goede spoor te zetten. Ze kunnen er zich domiciliëren wat een reële versnelling betekent van het begeleidingsproces naar een privéhuisvesting: “dit huis voor vrouwen geeft ons de kans op een officieel adres, dat hadden we echt nodig”, zegt
Noûr*, een bewoonster van het huis.

Elke maand organiseren de bewoners een maaltijd en komen ze samen om deze te bereiden: pannenkoeken, muntthee, fruit, olijven, kaas… Ze maken grootse dingen met kleine gerechten en delen een genoeglijk moment.

De maandelijkse gemeenschappelijke maaltijden zijn niet de enige activiteiten waaraan de bewoners van onze Casa’s deelnemen. Samen met de vzw HOBO worden er regelmatig informatica workshops georganiseerd waar ze leren om een e-mail te schrijven en te versturen, om te navigeren op Google Drive, om een Itsme te creëren voor gemakkelijke toegang tot de online applicaties die onontbeerlijk zijn geworden voor alle administratieve stappen …

Om de 3 weken komt een vrijwilliger van de vzw “Deux bouts” ter plaatse om bemiddelingsworkshops te leiden. Het leven in een gemeenschap moet immers soms wat bijgestuurd worden en het werk van de vrijwilliger is essentieel voor een evenwichtig samen wonen. Voor een goed verloop van het “samen leven” hebben de bemiddelaar en de bewoonsters een charter uitgewerkt met alle huisregels, zoals bijvoorbeeld “geen lawaai na 22u”, “niet ’s avonds laat het huishouden doen”.

In de toekomst “willen we ook graag uitstapjes organiseren naar de zoo of de bioscoop met de kinderen, maar daar hebben we nog niet de gelegenheid voor gehad” vertelt ons Salma*. In afwachting doet het ons al plezier om de lach te horen klateren tussen de muren van onze twee Casa’s.

*Pseudoniem

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.