Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Victor en Jeroen betrekken opnieuw een woning dankzij ‘Stepforward’: een thuis hebben, een eerste stap voor een nieuw begin in het leven.

29/04/2021

9u, de zon schijnt in de hoofdstad. Deze morgen hebben Damien en Adam, werknemers bij ‘Step Forward’, een afspraak met Victor, 19 jaar. ‘Step’ is de Housing first structuur van Samusocial die ernaar streeft dakloze jongeren van 18 tot 25 jaar, slachtoffers van verslavingen en/of psychologische problemen, opnieuw een woning te bieden.

Vandaag is een grote dag voor Victor: hij verhuist naar zijn eigen woning. Damien en Adam maken samen met hem de stand van zaken op; het doel is hem te helpen om zich zo comfortabel mogelijk te installeren. Met pak en zak, richting studio om de sleutels op te halen en de intrek te beginnen.

‘Ik ben moe en kan al enkele dagen niet slapen, dus wandel ik rond in de straten van Brussel’, zegt hij met een enigszins wazige blik. Gisteren heeft Victor zijn laatste nacht doorgebracht in ons noodopvangcentrum voor alleenstaande mannen. Je hoort de opwinding in zijn stem, hij weet dat hij over enkele minuten een ‘thuis’ zal hebben. Ter plaatse geven Damien en Adam hem een sleutelbos: ‘Je bent thuis, Victor.’

Je kan een grote glimlach raden achter het masker van de jonge man. Hij opent trots de deuren van zijn studio voor ons en doet de rondleiding. De ruimte is gezellig en licht; de ogen van de jonge man blinken ‘Nu zal ik me weer kunnen toeleggen op gamen, ik ben er vrij goed in, weet je. Het is mijn doel om in de wereldklasseringen te geraken en mijn passie te kunnen botvieren. Hij heeft tal van projecten in zijn hoofd en wil vanaf de maand september ook studies in de horeca volgen om zijn toekomst te verzekeren.

 

 

 

 

 

 

Enkele dagen later hebben we een afspraak met Jeroen. Er wacht hem een nieuw begin; hij staat op het punt de overeenkomst van zijn toekomstig appartement te ondertekenen. De jonge man bezoekt zijn toekomstige thuis, samen met het team van ‘Step forward’. ‘Het zal me in staat stellen werk te vinden, mijn leven weer op het spoor te krijgen’, vertrouwt hij ons toe.

Hij was anderhalf jaar dakloos en woonde in een kraakpand in het bos. Op een avond kruist hij het pad van het mobiele team van Samusocial, die hem wijst op ‘Step Forward’. Er zijn vijf maanden verlopen sinds deze ontmoeting:‘Samu had me uitgelegd dat het proces enkele maanden zou duren’. De administratieve stappen kunnen soms onoverkomelijk lijken voor alleenstaande jongeren; het team ‘Step Forward’ zorgt voor een opmaat opvolging. Het gaat er niet louter om een woonplaats te vinden voor deze jongeren, maar vooral om hun intrek en toe-eigening te begeleiden om een betere, toekomstige integratie voor hen mogelijk te maken.

‘Het is heel goed voor mij, wat er gebeurt met Step zal me in staat stellen vooruit te komen! Ik klaag niet over de toestanden die ik heb meegemaakt, ik denk dat er ergere dingen zijn in het leven.’ Ik hoop dat ik in de toekomst snel werk zal vinden in een herstelplaats voor fietsen. ‘Ik ben niet echt bang… Ik heb hoop, blijf glimlachen en behoud een goed humeur.’

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.