Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Winterplan 2019-2020 : opening over 15 dagen!

31/10/2019

Voor de teams van Samusocial zet de maand november alvast het Winterplan op de rails om zeer binnenkort te kunnen starten. Op termijn zullen tot 1.200 mensen elke avond onderdak kunnen krijgen in de noodopvang, voorzien van medische verzorging en sociale begeleiding op zoek naar een oplossing om weg te raken van de straat. Bij deze groep mensen zijn ook heel wat gezinnen met kinderen voor wie in een specifiek centrum een aangepaste opvang verzorgd moet kunnen worden.

We zijn vijftien dagen verwijderd van de start van het Winterplan, die zoals elk jaar rond half november gepland staat. De opvangcapaciteit van Samusocial wordt geleidelijk opgevoerd om op termijn uit te komen bij 1.150 à 1.200 plaatsen, waarvan 800 winterplaatsen gefinancierd door het Brussels Gewest binnen het gewestelijk mandaat voor het Winterplan.

De Coördinatie van het Winterplan wordt voortaan gestuurd door Bruss’help, het coördinatieorgaan van de daklozensector in het Brussels Gewest, in samenwerking met de vertegenwoordigers van de operatoren op het terrein. We plegen regelmatig overleg met het kabinet van Minister Alain Maron om het eindformat van het Winterplan optimaal te verfijnen zodat de verschillende doelgroepen die wij opvangen in functie van hun specifieke kenmerken zo efficiënt als mogelijk ondergebracht en begeleid kunnen worden.

Hiervoor wordt momenteel op meerdere fronten tegelijk gewerkt door de operationeel verantwoordelijken van Samusocial om de teams samen te stellen en de gebouwen die als opvangcentra gebruikt zullen worden naar behoren in te delen.

 

 

 

 

 

 

De eerste winterplaatsen zijn beschikbaar vanaf 15 november. Het centrum van Evere waar sinds vorige winter 200 personen in gezinsverband terechtkunnen, ziet zijn capaciteit verhoogd met 100 plaatsen. Dit centrum is exclusief voorbehouden voor de opvang van gezinnen, met een opvang de klok rond in een afzonderlijke ruimte die is aangepast aan dit bijzonder kwetsbare publiek.  Het Poincarécentrum opent eveneens op 15 november de deuren na de grondige ongediertebestrijding van de voorbije maanden. In dit centrum komen stelselmatig 250 plaatsen – 110 structurele plaatsen en 140 winterplaatsen – beschikbaar voor alleenstaande mannen en vrouwen.
Samusocial kan deze winter opnieuw gebruik maken van het gebouw in de Koningsstraat. De opening van dit centrum wordt echter pas in een tweede beweging voorzien omdat er werken nodig zijn die de opvang van 300 alleenstaande mannen in de best mogelijke omstandigheden mogelijk maken.
De toenemende moeilijkheid om geschikte gebouwen en infrastructuren te vinden dwingt Samusocial vaak om de opvang van de daklozen te organiseren in omstandigheden die niet altijd optimaal zijn.

De mobiele hulpteams blijven de straten doorkruisen om de meest kwetsbare daklozen te ontmoeten en hen een medische en psyschosociale opvolging te bieden.

Met het Winterplan komt ook een indrukwekkende machine op gang voor wat betreft de Human Resources! In totaal worden voor de wintermaatregelen ruim honderd medewerkers ingezet: Opvoeders, maatschappelijk assistenten, verplegers, psychologen, nachtwakers, deurwachters, keukenhulpen, …

En ten slotte kan het Winterplan ook niet zonder de essentiële samenwerking met andere diensten die de medewerkers van Samusocial dag-in dag-uit aangaan op het terrein: de verenigingen van de daklozensector, de OCMW’s, de gemeenten, de politie, de hulpdiensten (ziekenhuizen, brandweer), …

Hartelijk dank aan hen allemaal voor hun onwrikbaar engagement !

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.