Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Winterplan : bijna 850 personen overnachten bij Samusocial, waaronder 362 gezinsleden

30/11/2018

Op 15 november activeerde Samusocial het Brussels gewestelijk Winterplan voor daklozen met de opening van de eerste 500 winterplaatsen : 200 plaatsen voor de opvang van gezinnen in het centrum van de Koningstraat, en 300 plaatsen voor alleenstaande mannen en vrouwen in het centrum van de Poincarélaan. Dit centrum gaf al opvang aan 110 personen voor de lancering van het winterplan. Nu heeft het dus een totale opvangacapaciteit van 410 plaatsen.

Deze 500 winterplaatsen komen bovenop de 378 plaatsen die het hele jaar door beschikbaar zijn in onze vier centra. (110 plaatsen in het noodopvangcentrum van het Vestje, 110 plaatsen in het Poincarécentrum, 120 plaatsen in het gezinscentrum van Woluwe en 38 plaatsen in de MédiHalte)

In totaal is een theoretische capaciteit (sommige families bezetten niet de totaliteit van de bedden in de kamers) van 878 plaatsen direct beschikbaar elke dag sinds de opening van het Winterplan.  

Deze donderdag 29 november overnachtten 837 personen in onze opvangcentra :
– 362 personen als deel van een gezin, waaronder 208 minderjarigen (104 families)
– 359 alleenstaande mannen
– 116 alleenstaande vrouwen

Vandaag zijn onze teams niet in staat om alle aanvragen tot opvang van alleenstaande mannen positief te beantwoorden. Dit publiek is talrijker op straat. Alle gezinnen en vrouwen met een aanvraag tot accomodatie werden wel opgevangen. We houden toezicht op de toenemende aanvraag van gezinnen : het aantal opgevangen gezinnen is heel dicht van de totale opvangcapaciteit voor dit publiek.


Zoals elk jaar zal de toename van de opvangcapaciteit geleidelijk zijn en zal worden besloten door het coördinatiecomité van het Winterplan (samengesteld uit de ministers Céline Fremault en Pascal Smet en de verschillende actoren die bij het beheer van het Plan zijn betrokken) volgens de evolutie van de temperaturen en de aanvraag tot opvang.


Net als de rest van het jaar blijven onze mobile teams de straten van het Brussels Gewest doorkruisen, op zoek naar de meest kwetsbare daklozen, voor zover de omstandigheden hen dit toelaten.