Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Winterplan : start binnen 30 dagen !

16/10/2018

Het is pas oktober en toch beginnen de teams van Samusocial aan het winterplan te denken. Binnen een maand zullen 1.000 a 1.200 personen elke avond bij ons terecht kunnen voor onderdak, medische zorg en sociale begeleiding. Onder hen heel wat families, voor wie we een specifiek opvang in een apart centrum hebben voorzien.

Deze maand oktober schijnt de zomer nog niet voorbij te zijn. Maar bij Samusocial is het al tijd voor de countdown: nog maar 30 dagen voor de start van het winterplan op 15 november!

De huidige opvangcapaciteit wordt vanaf dan versterkt met 600 à 800 extra winterplaatsen, gefinancierd door het Brussels Gewest. Het hele winter door kunnen zo 1.000 à 1.200 personen elke avond in de centra van Samusocial overnachten.

Regelmatig overleggen wij met de kabinetten van de bevoegde Ministers Celine Fremault en Pascal Smet: zo kunnen we samen bepalen hoe het Winterplan eruit zal zien en een aangepaste opvang ontwikkelen voor alle doelgroepen. Ons operationeel team is al druk bezig met het kiezen en klaarstomen van de gebouwen.

Dit jaar kan Samusocial het gebouw in de Koningstraat opnieuw gebruiken, door het OCMW tot onze beschikking gesteld. De opvangcapaciteit van het centrum Poincaré wordt ook verhoogd. Twee andere gebouwen werden intussen al geïdentificeerd en nu wordt bekeken of we ze voor ons winterplan mogen gebruiken. Samusocial voorziet bovendien een specifiek centrum voor families, dat 24 u op 24 zijn deuren zal openstellen voor kwetsbare gezinnen in de stad. Een budget voor de opening van een dergelijk centrum is nu toegekend. De zoektocht naar een geschikt gebouw is aan de gang.

Het centrum van de Koningstraat heeft een flinke verfrissing nodig! Binnenkort lanceert Samusocial een oproep naar vrijwilligers om ons te helpen met het verfwerk. We kunnen ook hulp gebruiken met de opbouw van de opvangcentra. Zin om mee te doen? Heeft u vrienden of familie die als groep willen meedoen? Schrijf dan een mail naar emmanuel.canvat@samusocial.be !

Het winterplan is ook grote uitdaging wat Human Resources betreft! In totaal zijn meer dan honderd mensen gemobiliseerd: opvoeders, maatschappelijke medewerkers, verpleegsters, psychologen, nachtwakers, portiers, keukenhelpers….De samenstelling van de teams is nu bezig en het aanwerven is begonnen.

Ten slotte zou het winterplan niet kunnen bestaan zonder de essentiële medewerking van onze bevriende organisaties: de daklozen organisaties, de OCMW’s, de gemeenten, de politie, de hulpdiensten (ziekenhuizen, brandweer): Bedankt aan iedereen voor hun dagelijkse inzet !

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.