Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Workshop « Ordi mon ami » bij Samusocial : computer als hulpmiddel voor integratie

17/10/2019

Donderdagmiddag, 13u : De laatste module van de computerworkshop gegeven door onze partner, HOBO vzw, in het centrum van het Vestje. Deze training is twee dagen eerder gestart en heeft als doel de mensen die we helpen zelfstandigheid te laten verwerven in een courant gebruik van de computer : een brief schrijven met de tekstverwerker, bestanden beheren, een mailbox gebruiken, op Internet surfen en een aantal nuttige websites leren kennen , zoals het platform SurvivingInBrussels*. Een pertinente aanpak om de digitale kloof te dichten. 

Ze zitten met een tiental mensen rond de tafel. Sommigen hebben al noties van het computergebruik, maar voor de meesten is het de eerste keer dat ze in contact komen met een computer. 

 

 

 

 

 

 

Daniel, de trainer, bedankt de aanwezigen voor hun toewijding tijdens de training. « Het is nochtans mooi weer buiten ! Jullie waren niet verplicht om er de drie dagen te zijn. Bedankt voor de inspanning ! ». Fabienne reageert onmiddellijk : « O jawel, we zijn verplicht ! We moeten bijleren »! De toon is gezet : de deelnemers zijn gemotiveerd. 

We beginnen met een moment van vrij surfen. Zoekwoorden of urls van websites, iedereen kan ondertussen overweg met de zoekbalk. Daniel gaat van de ene deelnemer naar de andere. Myriam zit op YouTube : « Ben je naar een film over Jezus aan het kijken? » Ze lacht :  « Ik was op zoek naar een documentaire over Mozes en toen werd het Jezus » Youssef verkent de grenzen van Google translate. 

Vervolg van het programma : het gebruik van Gmail. Maak eerst een account aan. Gebruikersnaam, wachtwoord… Yvan weet al hoe hij een computer moet gebruiken. Tijdens de training werd hij de vrijwillige assistent van Daniel. « Dit initiatief om iets te creëren, om mensen te motiveren, vind ik erg leuk ! » Yvan heeft al een e-mail account : iedereen moet hem een boodschap sturen. De sfeer is ontspannen en iedereen zal erin slagen om een e-mail te sturen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De workshop loopt ten einde. Daniel dringt er bij iedereen op aan dat ze hun documenten op de harde schijf opslaan. De deelnemers geven feedback op hun 3-daagse ervaring. Myriam is tevreden : « Er wordt gezegd dat wie geen informatica kent analfabeet is. Ik heb mijzelf hier bijgeschoold. Er zijn dingen die ik was vergeten en andere die zijn veranderd. Hierdoor kan ik misschien aan een kleine job raken! » Aïcha is dankbaar : « Herhaling is de moeder van wetenschap ! Ik ben heel blij, zonder deze training had ik nooit de kans gekregen om mezelf bij te scholen! » Youssef is blij : « Ik dacht dat je ingenieur moest zijn om informatica onder de knie te krijgen, maar eigenlijk moet je gewoon logisch nadenken. Dat zal me helpen : ik kan e-mails sturen naar mensen die ik ken, naar openbare besturen. Ik word digitaal! Je moet meegaan met je tijd. »

En wat denkt Daniel, die de training gaf ? « De kansarme mensen van morgen zijn niet noodzakelijk mensen met een gebrek aan financiële middelen, het zijn waarschijnlijk degenen die digitaal niet ‘geconnecteerd’ zijn. We hebben het geplande programma voor deze driedaagse niet helemaal kunnen zien, maar dat geeft niet. Er is veel goede wil ! Marie, op haar eentje en op haar leeftijd, is helemaal mee! Ik weet zeker dat ze zullen blijven oefenen! »

Einde van de sessie. De volgende training van Hobo vindt over een paar maanden plaats. Naast computeropleidingen verzorgt deze langetermijnpartner van Samusocial ook taalcursussen, leersessies (voorbereiding op de school) voor niet-schoolgaande kinderen, evenals uitstapjes met sport en spel voor onze jongste gasten. 

 

*SurvivingInBrussels is een digitaal platform met alle nuttige informatie voor mensen in een moeilijke situatie in het Brussels Gewest. 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.