Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Christophe, 49 jaar en ex-gevangene, vond stabiliteit dankzij het UITWEG-project: “Voor één keer lachte het geluk met toe”.

07/03/2022

Sinds een jaar heeft Christophe weer een eigen woning, dankzij het project Housing UITWEG, dat mede wordt beheerd door Samusocial, Het Eilandje, Hoeksteen, Diogenes en SMES. Hij ontvangt ons hartelijk in zijn huis en vertelt ons over zijn traject.

Na 9 jaar in de gevangenis verloor Christophe zijn huis. Toen hij uit de gevangenis kwam, was hij dakloos: “Wanneer je vrijkomt, word je aan je lot overgelaten. Ik stond daar, voor de deur. Ik kon nergens heen”, vertrouwt hij me toe. Hij laveerde tussen precaire huisvestingsoplossingen en de straat. Hij vermeed naar een noodopvang te gaan en spendeerde zijn leefloon aan hotelovernachtingen. Christophe woonde vervolgens bijna twee jaar in de noodopvangcentra van Samusocial voordat zijn maatschappelijk werker hem voorstelde zich aan te melden voor het UITWEG-project: eindelijk zag hij de mogelijkheid om weer een (t)huis te hebben. Christophe lacht: “Voor één keer lachte het geluk me toe”.

Het UITWEG-project – Inclusion Sociale pour Sortir de l’Urgence Efficacement – ging in 2020 van start en is een alternatief voor noodopvang dat tijdelijke individuele huisvesting biedt. De verschillende vzw’s die het project beheren, hebben verschillende werkterreinen gemeen. Samusocial, met Diogenes en Hoeksteen, richt zich op verademing, stabilisatie en de toegang tot rechten van mensen. Christophe wordt in dit kader opgevolgd.

De focus is in de eerste plaats gericht op alleenstaande mannen in noodopvangcentra, hoewel andere publieksgroepen (alleenstaande vrouwen, koppels, gezinnen) niet worden uitgesloten. Kandidaten voor tijdelijke huisvesting worden geselecteerd op basis van de stabiliteit die ze mogelijk kunnen opbouwen weg van de straat en van hun dringende nood aan fysieke en psychologische rust. Zo heeft Christophe van het programma gebruik kunnen maken. Zoals alle mensen die bij UITWEG in huisvesting gaan, tekende hij een tijdelijke woonovereenkomst. Door zich op dit adres in te schrijven, kon hij gelijk ook zijn rechten weer doen gelden. Eenmaal per week krijgt hij het bezoek van een maatschappelijk werker die hem bijstaat in de zoektocht naar permanente huisvesting.

Christophe heeft een vrouw en drie kinderen, maar woont vandaag alleen. Hij is een voetbalfan en deelt deze passie met zijn jongste zoon. Hij heeft ook besloten om zijn verslavingsproblemen aan te pakken. Hij probeert ook weer contact te maken met wie hem dierbaar is: “Ik heb me herpakt, ik ben bij mijn schoonvader in het ziekenhuis en in het woonzorgcentrum geweest”, vertelt hij. Zodra hij zijn eigen huis heeft gevonden en verhuisd is, gaat hij op zoek naar een baan.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.