Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Laatste nieuws

“Luisteren zonder te oordelen”: Margaux ondersteunt de overlevende vrouwen.

“Luisteren zonder te oordelen”: Margaux ondersteunt de overlevende vrouwen.

18/06/2024

Margaux, die voor Samusocial in de mobiele hulpteams werkt, beantwoordt onze vragen over steun aan vrouwelijke overlevenden*. Ze deelt met ons haar ervaring over het werken in de eerste lijn met vrouwen in opvangcentra, zowel in het noodopvangcentrum voor vrouwen ‘Louiza’ als op patrouille. Ben je opgeleid om te werken met vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld?  Ik heb een aantal opleidingen aangeboden gekregen over het ondersteunen van vrouwen die slachtoffer zijn van geweld, en dat helpt soms. Maar soms moeten we informatie selecteren op basis van wat geschikt is voor Samusocial. We zijn in een noodopvangcentrum en we hebben te maken met een publiek dat dakloos is en nog kwetsbaarder omdat ze het geweld van de straat hebben […]

Meer info

Ahmed, 32 jaar, is een Palestijn die internationale bescherming zoekt en in een noodopvangcentrum verblijft: “Ik krijg alleen het statuut van dakloze”

Ahmed, 32 jaar, is een Palestijn die internationale bescherming zoekt en in een noodopvangcentrum verblijft: “Ik krijg alleen het statuut van dakloze”

10/06/2024

Ahmed is 32 jaar. Hij heeft een gezin, een verloofde. Een job als boekhouder. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar de geopolitiek beslist daar anders over.  Op het moment dat in mei 2023 de eerste bombardementen in Gaza uitbreken, beslist hij al snel om via Egypte naar Turkije te vertrekken. Alles is geregeld en hij heeft een visum. Van daaruit zal hij geld naar zijn familie kunnen opsturen. En het is maar voor even, dus duimt hij dat de situatie snel zal verbeteren.   Maar niets is eenvoudig, of beter gezegd, alles is ingewikkeld. In Turkije lijken Palestijnen niet welkom, hij krijgt te maken met politiegeweld en wordt drie keer gevangen gezet. Dus vertrekt Ahmed opnieuw. Naar Griekenland deze keer. […]

Meer info

Samenwerking Dokters van de Wereld-Samusocial – 15 jaar structurele hulpverlening aan de Brusselse daklozenpopulatie : “De behoeften nemen toe”

Samenwerking Dokters van de Wereld-Samusocial – 15 jaar structurele hulpverlening aan de Brusselse daklozenpopulatie : “De behoeften nemen toe”

30/05/2024

Al 15 jaar zijn teams van Dokters van de Wereld structureel actief in de daklozencentra van Samusocial.  Wat in 1999 begon met informele raadplegingen in 1 daklozencentrum, groeide de afgelopen decennia uit tot een grootschalig samenwerkingsverband met honderden vrijwilligers. Op de vooravond van de verkiezingen, blikken beide organisaties zowel terug als vooruit. Exponentiële toename van de zorgnoden op straat Het aantal daklozen bleef afgelopen decennia jaar na jaar exponentieel stijgen.  Terwijl er tijdens de allereerste Brusselse daklozentelling in 2008 ‘slechts’ 1724 daklozen werden geteld, waren dat er in 2022 op tot 7134.  “Dat is een stijging van bijna 400%, en die heeft zich ook geuit in een exponentiële toename van de medische noden op straat.” aldus beide organisaties Meer kwetsbare […]

Meer info

Opvangcrisis: Samusocial opent een centrum met 220 opvangplaatsen in Vorst

Opvangcrisis: Samusocial opent een centrum met 220 opvangplaatsen in Vorst

29/05/2024

Op het moment van schrijven zorgt de opvangcrisis er nog steeds voor dat duizenden aanvragers van internationale bescherming dakloos zijn, waaronder honderden Palestijnen, van wie de meest kwetsbaren al worden opgevangen in onze noodcentra voor daklozen. Samusocial wil bijdragen aan de inspanningen om asielzoekers in waardige omstandigheden op te vangen en opent daarom zijn vierde opvangcentrum voor mensen die internationale bescherming vragen. Het nieuwe centrum in Vorst werd op dinsdag geopend onder mandaat van Fedasil. Op termijn zal het centrum plaats bieden aan 220 mensen die internationale bescherming vragen. Gezinnen, vrouwen, mannen en, in een tweede fase, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zullen profiteren van de diensten waarin wordt voorzien door de Opvangwet. Dit betekent het verlenen van onderdak (24 uur op […]

Meer info

Ondersteuning van transmigranten, interview met Mathilde

Ondersteuning van transmigranten, interview met Mathilde

22/05/2024

Vandaag ontmoeten we Mathilde, maatschappelijk werker in het centrum in Laken voor mensen die internationale bescherming zoeken, om te praten over transmigratie.  Hallo Mathilde, kun je jezelf in een paar woorden voorstellen?  Ik ben maatschappelijk werker in het centrum voor aanvragers van internationale bescherming in Laken. Daarvoor was ik adjunct-verantwoordelijke van het Centrum Dubrucq voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV).  Vandaag willen met je praten over transmigratie. Wat wordt eigenlijk verstaan onder de term “transmigratie”?  De term werd gevormd op basis van waarnemingen op het terrein en in het licht van de aankomst in België van verbannen onderdanen van derde landen, die niet de intentie hebben zich in België te vestigen, maar hun migratietocht willen voortzetten, voornamelijk naar Engeland. We zijn […]

Meer info

Archief

Wie zijn wij?

Samusocial is een stedelijke voorziening die sociale noodhulp verstrekt en strijdt tegen uitsluiting. Onze ploegen bieden noodhulp aan daklozen in de straten van Brussel (onderdak, medische zorg, psychosociale begeleiding, maaltijd, douche).
Het doel : een menswaardige relatie herstellen en, als de persoon dat wenst, hem begeleiden op weg naar een oplossing om weg te raken van de straat.

De Brusselse Samusocial maakt deel uit van Samusocial International.

https://samusocial.be/wie-zijn-wij

Meer info

Samusocial volgt de ethische code van de RE-EF

Het volgen van deze ethische code houdt in dat onze schenkers, medewerkers en personeelsleden minstens één keer per jaar worden ingelicht over het gebruik van de ingezamelde fondsen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.